Penzije moraju primati u Švicarskoj

Švicarska i u budućnosti može nastaviti da ne isplaćuje starosne i invalidske penzije Kosovarima koji se vraćaju da žive na Kosovu. Ovaj stav je objavio danas (petak) Savezni sud, kao najviša instanca sudstva u Švicarskoj, kao principijelnu odluku, na osnovu problematike koja se provlači već 3 godine.

Kao što je već više puta pisano, svi Kosovari kojima su dodjeljene starosne ili invalidske penzije  od 1. aprila 2010. godine i nadalje, neće moći koristiti ukoliko su odlučili da nastave život na Kosovu. Ali oni imaju pravo da u slučaju trajnog povratka na Kosovu odmah povuku sve doprinose koje su plaćali za pomenutu penziju.

Prestanak isplate penzija bila je akt jednostranog otkaza od strane Švicarske, na osnovu Sporazuma o socijalnom osiguranju između Švicarske i bivše Jugoslavije iz 1962. godine. Kao izgovor su polsužile sumnje o zloupotrebama od strane kosovskih penzionera, nekih izvještaja o pretnjama upućenim sovijalnim inspektorima poslatim iz Švicarske na Kosovu i nedostatkom sigurnosti kada je riječ o matičnoj službi na Kosovu.

U odluci Federalnog suda između ostalog piše da je "Kosovo nezavisna država i iz tog razloga sporazum o socijalnom osiguranju iz 1962. godine sa Jugoslavijom postaje nevažeći, prenosi portal albin.info.

Iz tog razloga građani Kosova nakon proglašenja nezavisnosti automatski ne mogu imati i državljanstvo Srbije pored državljanstva Kosova. Iz tog razloga su oni, u slučaju dobijanja švicarske penzije se ne mogu pozivati na sporazum o socijalnom osiguranju Švicarska-Srbija koji je i dalje na snazi", stoji u odluci Federalnog suda Švicarske.

Federalni upravni sud Švicarske (jedna instanca niže od Federalnog suda) na osnovu pojedinačnih pritužbi nekih penzionera sa Kosova je donio odluku u njihovu korist. Protiv ove odluke žalba je upućena Federalnom sudu od strane Federalnog zavoda za socijalno osiguranje. U početku, ova pritužba zbog formalnih razloga nije uzeta na razmatranje.

Niz aktivnosti, uglavnom sindikalnih organizacija Švicarske i Kosova, je obavljeno vezano za ovu probelmatiku u prethodne tri godine. Skupština Kosova je s jedne strane usvojila zahtjev o nastavku sporazuma o sigurnosnom osiguranju sa Švicarskom.