Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip Reeker i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga složili su se da je od velike važnosti Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i njegova primjena.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker prilikom današnje posjete Prištini naglasio je, kako je saopšteno iz predsjedničkog kabineta, važnost postignutog Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i važnost njegove primjene, javlja agencija Anadolija (AA).

Primena sporazuma, naglašeno je, omogućava relaksaciju odnosa dvije zemlje.

On je rekao da su Kosovo i region Balkana zabilježili napredak na putu integracija, te je ocjenio značajnim i učešće Kosova u regionalnim inicijativama, kao i njegov doprinos u njima.

Istakavši značaj primjene Sporazuma između Kosova i Srbije, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je američkom diplomati garantovala posvećenost kosovskih institucija primjeni Sporazuma i preuzimanju odgovornosti koja joj pripada.

Ona je kazala da je raspisivanjem lokalnih izbora za 3. novembar ove godine na cijeloj teritoriji Kosova istovremeno, poslata dobra poruka svim građanima Kosova. Ocjenila je i da su sada potrebne dobre pripreme kako bi “imali slobodne, pravedne i demokratske izbore”.

Predsjednica je, nadalje, naglasila da je Kosovo postalo važan faktor mira i stabilnost, te da bi mu uključivanjem u sve regionalne inicijative na ravnopravan način sa drugim učesnicima, bilo omogućeno da doprinese zajedničkim pitanjima i otvaranju novog poglavlja u odnosima zemalja regiona.

Reeker je u trodnevnu posjetu Kosovu stigao sinoć, a za danas je  predviđena zajednička konferencija za novinare sa premijerom Hashimom Thaçijem, te odvojeni susreti sa liderima opozicije, Isom Mustafom i Ramushem Haradinajem.