Sigurnost na radu nije zadovoljavajuća

Sigurnost na radnom mjestu na Kosovu još uvijek nije na odgovarajućem nivou. Kao rezultat toga, samo u prvih šest mjeseci ove godine pet osoba je poginulo na radnom mjestu, dok j u prošloj godini život izgubilo 17 osoba.

Ovako je izjavio glavni inspektor rada Basri Ibrahimi na kraju jednomjesečne kampanje za sigurnost i zdravlje na radu.

Sigurnost i zdravlje na radnom mjestu su ključni za sve zaposlene. Međutim, neki poslodavci, pogotovo u određenim rizičnim sektorima kao što su građevinarstvo, još uvijek nisu svjesni potrebe za pružanjem sigurnih radnih uslova, zagarantovanih Zakonom o sigurnosti na radu.

Iz tog razloga, nadležni državni organi pokrenuli su kampanju za podizanje svijesti poslodavaca o obavezama koje imaju prema zaposlenima, rekao je glavni inspektor rada Basri Ibrahimi za RTK.

"Nažalost, za vrijeme našeg inspekcije uvideli smo da sigurnost radnika na svom radnom mjestu nije na zadovoljavajućem nivou. Tokom 2012. godine imali smo 17 smrtnih slučajeva na radnom mjestu, dok tokom prvih šest mjeseci ove godine pet slučajeva smrti na radnom mjestu", rekao je on.

Sekretar Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi je izjavio da najveći teret za provedbu ovog zakona snose poslodavci.

"Zahtjev kod poslodavaca je da ovaj proces ne gledaju kao proces koji će biti usmjeren nekom vrstom pritiska, već da to bude interaktivni proces, gdje se i poslodavcima omogućuje da primjenjuju odredbe ovog zakona", rekao je on.

U međuvremenu predsjednik Unije sindikata Kosova, Haxhi Arifi je podvukao da kampanja za podizanje svijesti može uticati na poboljšanje uslova sigurnosti i zdravlje na radnom mjestu.

"U prošlosti nismo imali jako dobru svijest, ali sada će vjerojatno biti bolje. Smatram da moramo ojačati praktičnu stranu, posjete na terenu trebaju biti češće".

Zaštiti na sigurnosti na radu je usvojen relevantnim promjenama ove godine i garantuje sigurnost na radnim mjestima, za razliku od Zakona o radu koji se bavi administrativnim pitanjima ugovornog odnosa između poslodavaca i zaposlenih. Nesprovođenjeli ovih zakona može se izreći novčanom kaznom u iznosu do 35 hiljada eura.