Zahtjeva se dvotrećinska većina

Skupština Kosova trebalo bi danas da razmatra prijedlog zakona o amnestiji, koji je proizašao iz briselskog sporazuma Prištine i Beograda postignutog 19. aprila.

Zamjenik premijera i ministar pravde Hajredin Kuçi izjavio je da će se 4. jula na dnevnom redu sjednice Skupštine Kosova naći prijedlog zakona o amnestiji.

Prošle nedjelje je obezbjeđena saglasnost lidera PDK, LDK i imali smo podršku ambasadora zemalja velike petorke da se zakon stavi na dnevni red sjednice u četvrtak, rekao je Kuçi ranije za portal "Gazetaexpress"

Prijedlogom zakona o amnestiji predviđeno je da se amnestiraju izvršioci 69 vrsta krivičnih djela, među kojima su i najteža krivična djela za koja se mahom terete Srbi.

Za pojedina djela Prijedlogom zakona predviđeno je potpuno oslobađanje od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude, dok se za druga daje oslobođenje od jedne petine, odnosno četvrtine ili čak polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivičnog djela.

Prijedlog zakona, za čije se usvajanje zahtjeva dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, predviđa da se svi izvršioci krivičnih djela "unutar teritorije koja sada predstavlja Republiku Kosovo", koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine u potpunosti oslobađaju od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude.