Predstavnik Srba sa sjevera Mitrovice

Predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica, koja funkcioniše u pravnom sistemu Srbije, Dragiša Vlašković sastao se u utorak sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Maryse Daviet kojoj je prenio da Srbi sa sjevera Kosova neće učestvovati na lokalnim kosovskim izborima čije se održavanje najavljuje za jesen, javlja dopisnica RSE iz Mitrovice.

"Bilo je reči i o izborima, mi smo izneli mišljenje da Srbi sa severa Kosova neće učestvovati na tim izborima. Ako bude učešća, to će biti minimalno, tako da ljudi koji budu izabrani neće biti legitimni predstavnici Srba", izjavio je Vlašković novinarima nakon sastanka.
On je dodao da čvrsto vjeruje u to da Srbi neće izaći na izbore, koji bi prema najavi srpskog premijera Ivice Dačića mogli da budu održani 3. novembra, istakavši da on lično neće učestvovati u tom procesu.
Na sastanku je bilo riječi i o briselskom sporazumu za koji je francuska ambasadorka, kako je prenio Vlašković, ocijenila da je korak naprijed za sve, uključujući EU, Prištinu, Beograd i Srbe sa sjevera Kosova.
Na sastanku sa francuskom ambasadorkom, koji je održan u opštini Sjevernoj  Mitrovici, bio je prisutan i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Krstimir Pantić, a ambasadorka Deviet nije davala izjave novinarima.
Ona bi tokom dana trebalo da razgovara i sa predstavnicima Srba u Leposaviću a obišla je i manastir Banjsku na sjeveru Kosova.