Okružni sud u Prištini

Mješovito sudsko veće sastavljeno od EULEX-ovih i kosovskih sudija utvrdilo je da su sva trojica okrivljenih pripadnika takozvane ‘Lapske grupe’ krivi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Trojica okrivljenih su u ovom predmetu bili optuženi da su naredili i učestvovali u prebijanju i mučenju civila kosovsko albanskog porijekla koji su bili nezakonito pritvoreni u pritvornom centru Lapaštica tokom 1998/1999. godine.

Uzimajući u obzir pojedinačne kazne koje je optuženima izrekao Okružni sud u Prištini u oktobru 2009. godine i koje je u januaru 2011. godine potvrdio Vrhovni sud Kosova, sudsko veće je donelo odluku o sledećim zbirnim kaznama: Ljatif Gaši, osuđen na 6, Nazif Mehmeti na 3, a Rustem Mustafa na 4 godine zatvora.
Krivično gonjenje slučaja vršio je specijalni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK).
"Tužilac pozdravlja presudu koju je izrekao sud. Ovo je bio posljednji dio jednog slučaja koji je konačno priveden kraju. Danas su okrivljeni proglašeni krivim za prebijanje i mučenje pritvorenika u pritvornom centru u Lapaštici. Ovdje mora da bude jasno da se na optuženičkoj klupi nije nalazila UÇK, već okrivljeni. Veoma je važno shvatiti da je krivica individualna, a ne kolektivna i da je sud s pravom utvrdio da su ti pojedinci počinili nezakonita djela", rekao Charles Hardaway, EULEX-ov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova (KSTK), po objavljivanju presude.
On je naveo da su sva trojica okrivljenih već osuđena za ratne zločine u vezi sa nehumanim uslovima koji su vladali u pritvornom centru u Lapaštici. Latif Gashi je takođe već osuđen za ratni zločin prebijanja i mučenja Milovana Stankovića.
"Važno je naglasiti da su okrivljeni počinili ta krivična djela protiv svojih sunarodnika kosovskih Albanaca. Brojni pritvorenici su bili strašno zlostavljani i, mada je prošlo mnogo godina od tih strašnih događaja, izuzetno je važno da žrtve i njihove porodice dožive da pravda bude zadovoljena. Vjerujem da je danas u njihovim očima pravda zadovoljena”, rekao je Hardaway.