Otrcana fraza ili politički marketing

Ideja Pokreta "Samoopredjeljenje" o smanjenju plata za poslanike Skupštine Kosova vidi se više kao neka otrcanu frazu i politički marketing nego kao ozbiljan prijedlog ove partije. Baš su kosovski zakonodavci bili ti koji su uprli prstom na "Samoopredjeljenje" koji se nisu odazvali humanitarnim akcijama, kao što je bila za izgradnju Mitrovice, piše list "Zëri".

Opoziciona partija na čijem je čelu Albin Kurti je odnedavno ocjenila da nasuprot aktuelnom ekonomskom stanju na Kosovu, poslanici Skupštine Kosova ne zaslužuju plate veće od 750 eura.

Poslanik Liburn Aliu iz opozicione partije "Samoopredjeljenje" je izrazio stav da nasuprot luksuzu ljudi u politici imamo i dio društva koje živi u ekstremnom siromaštvu.

"Nužne su promjene. Kada u istoj zgradi gdje se nalazimo, u Skupštini, je razlika između mjesečnih primanja i 12 puta, to samo pokazuje gdje se nalazimo i da se treba iznaći rješenje. U ovoj zgradi jedna čistačica dobija 160 eura mjesečno, a jedan poslanik dobija i do 2 hiljade eura, a često i više. Govorim o instituciji u kojoj se nalazimo a razlike u platama su svugdje. Ova činjenica sama po sebi daje i rješenje. Borba protiv ekstremnog siromaštva treba biti jedan od prioriteta ove zemlje i ona je moguća, ukoliko odnos najveće plate i one prosječne ne bude veći od 1 prema 3", rekao je on.

Međutim, poslanici u Skupštini Kosova ovaj prijedlog Pokreta "Samoopredjeljenje" o smanjenju plata poslanicima više vide kao otrcanu frazu i politički marketing, posebice u vrijeme kada je Kosovo ušlo u groznicu lokalnih izbora, nego pitanje za koje se ovaj politički subjekat brine.