U SEECP kao specijalno gost

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule tokom posjete Skoplju izjavio je da Kosovo treba biti uključeno u sve regionalne inicijative uključujući i sastanke Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Evropski komesar za proširenje Stefan Fule je, tokom posjete Skoplju, izjavio da Kosovo treba biti uključeno u sve regionalne inicijative uključujući i sastanke Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).
"Regionalna saradnja je vrlo značajna za sve zemlje Balkana i stoga je vrlo bitno da sve zemlje budu uključene u proces izgradnje boljih regionalnih odnosa. Kosovo, također, treba biti pozvano na sve regionalne sastanke, jer je Kosovo pozvano u SEECP kao specijalni gost", rekao je Fule i istakao da Evropska unije (EU) podržava da Kosovo učestvuje u svim značajnijim regionalnim incijativama.
"EU želi da Kosovo bude uključeno u procese regionalne saradnje i jačanja stabilnosti u regionu. 2012. godine smo postigli historijski dogovor o učestvovanju svih zemalja Balkana u izgradnji boljih regionalnih odnosa. EU želi da i Srbija i Kosovo uspiju, jer su njihove evropske perspektive potvrđene bezbroj puta do sada", kazao je Fule.
Dodao je da je cijeli region Balkana do sada ostvario značajne uspjehe na putu prema EU.
"Hrvatska je napravila najveći uspjeh i uskoro će postati zemlja članica EU-a, te će svoja pozitivna iskustva prenijeti na ostale zemlje regiona. Crna Gora i Makedonija ostvaruju značajan napredak na putu prema EU. Albanija treba pokazati veći demokratski napredak, dok političari u BiH moraju više raditi na provedbi evropskih reformi. S druge strane, sada očekujemo mnogo brži napredak Turske prema EU", smatra Fule.
Istakao je kako je regionalna saradnja vrlo bitna za političku stabilnost, ali i ekonomski napredak čitave regije Balkana.
"Odlučnost prema snažnijoj regionalnoj saradnji je posebno značajna za dobrobit svih građana balkanskih zemalja. Regionalna saradnje će pomoći i zemljama Balkana da ostvare veći napredak prema priključenju u EU”, kazao je Fule.