Broj žrtava iz godine u godinu u porastu

Seksualno zlostavljanje djece izgleda da je više rašireno nego što to primjećuju svi Centri za socijalni rad ili Policija Kosova.

Nedavni izvještaj Ombudsmena upozorava da je seksualno zlostavljanje djece u porastu i brojke mogu biti veće ukoliko se tačno sakupe svi podaci. Ono što je zabrinjavajuće je medicinski i sudski tretman slučajeva pedofilije.

Mehanizmi za praćenje seksualnih prestupnika ne funkcioniše, iako zakon predviđa oštrije mjere nego u mnogim drugim zemljama.

Nakon istraživanja koje je rađeno po opština na Kosovu, prema rezultatima policije, od 2008. do 2011. godine, postoji 182 djece žertve iskorištavanja.

Ombudsman Sami Kurteshi upozorava da su organi reda malo radili u borbi protiv takvih slučajeva.

"Mi smo napravili jedan izvještaj zajedno sa Save the Children na Kosovu. Ovaj fenomen je vrlo zabrinjavajući. Činjenica je da postoji seksualno zlostavljanje djece u svakoj zemlji i da se od toga ne može pobjeći. Stvar je u tome da je u našem društvu ovo pitanje još uvijek tabu tema. Često se smatra da se o tome ne treba izvjestiti, ne treba govoriti jer se gubi moral. I zbog toga se ova pojava ne smije smatrati privatnom i ostaviti po strani. Jedan od ciljeva izvještaja je i ovaj pored podataka koji su predstavljeni o ponašanju državnih organa u odnosu na ovu ružnu pojavu", kaže Kurteshi.

Adile Shaqiri, visoki zvaničnik za zaštitu žrtava trgovine ljudima u Ministarstvu rada i socijalne zaštite kaže da Izvještaj Institucije Ombudsmana Institucija odražava stvarnost, gdje su podaci dobijeni iz Centara za socijalni rad, Policije i drugih institucija.

"Centri za socijalni rad su institucije koje nude neposrednu socijalnu zaštitu na svim poljima", kazala je Shaqirijeva.

"Obično se slučajevi zlostavljanja djece prvobitno identifikuju od strane policije, ili drugi subjekti prijave policiji. Onda Centar za socijalni rad je prva institucija koja uzme učešće u intervjuisanju zlostavljanog djeteta, žrtve bilo kojeg oblika nasilja. Nakon razmatranja slučaja, Centar za socijalni rad i policija su prvi koji vrše prvi uviđaj i daju preporuku za zdravstveni tretman i ukoliko se procjeni i neku vrstu ekspertize koja je potrebna, a nadalje ukoliko se procjeni da je slučaj visokog rizika onda mi imamo partnere koji pružaju usluge smještaja. Na Kosovu imamo nevladine organizacije, koji imaju svoje skloništa za seksulano iskorištenu djecu ili bilo koji drugi oblik", pojasnila je ona.

Oko 67 odsto prijavljenih slučajeva su djevojčice i oko 33 odsto su dječaci. U većini slučajeva zlostavljanje dolazi od strane starijih osoba i nepoznatih, odnosno ne iz porodice. Ali prema izvještaju Tužilaštva i Centara za socijalni rad negdje oko 3 odsto slučajeva su slučajevi incesta.