Ratifikacija u Skupštini Kosova

Vlada Kosova dostavila je Skupštini na usvajanje Zakon o ratifikaciji Briselskog sporazuma između Kosova i Srbije.

Zakon se odnosi na ratifikaciju prvog sporazuma i principa koji regulišu normalizaciju odnosa. Dnevnik "Koha ditore" piše da zakon nije označio subjekte koji su postigli sporazum.
U tri člana, koliko ima prijedlog zakona, sporazum dobija tretman međunarodnog sporazuma između Kosova i Srbije. 
"Sporazum u naslovu ne pominje strane koje su postigle sporazum. On nije potpisan, već je samo parafiran i ne precizira instrumente njegovog usvajanja. Takođe se ne spominje ni ime, niti uloga baronice Catherine Ashton, kao strane koja je učestvovala u parafiranju ovog sporazuma", piše Koha. 
Dnevnik ističe da je nakon usvajanja sporazuma na sjednicama vlada i podrške koju je on dobio u parlamentima dvije zemlje, Ashtonova obavještena da je sporazum usvojen, što znači da je on dobio legalnost potpisa. 
"To se u međunarodnopravnom smislu može smatrati potpisivanjem sporazuma", rekao je za dnevnik zamjenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi. 
Poslanica LDK u Skupštini Kosova, Vjosa Osmani smatra da je usvajanjem u Skupštini Kosova sporazum dobio legitimnost i da se sada zakon o ratifikaciji može dostaviti Skupštini na usvajanje. 
Briselski sporazum su 19. aprila parafirali premijeri Kosova i Srbije Hashiim Thaçi i Ivica Dačić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton.