Edita Tahiri optimista po pitanju telekomunikacija

Zamjenica premijera Kosova, Edita Tahiri, šefica delegacije Kosova u tehničkim razgovorima sa Srbijom u intervjuu za Radio Kosova, izjavila je da međunarodna telekomunikacijska organizacije (ITU) će uskoro odrediti međunarodni telefonski broj Kosovu.

Prema njenim riječima, jun može označiti kraj tehničkih razgovora sa Srbijom.

"Sljedeći sastanak po pitanju energetike i telekomunikacije između dvije države - Kosova i Srbije će se održati 30. i 31. maja. Uzimajući u obzir da na prethodnim sastancima je bilo značajnog napretka očekujem da ovaj sastanak zabilježi novi napredak i što se tiče toga da li će doći do finalnog sporazuma - to u pregovorima obično je teško predvidjeti", rekla je Tahirijeva.

Prema njenim riječim došlo je do približavanja stavova po dva pitanja, i po pitanju telekoma i po pitanju energije.

"Što se tiče državnog telefonskog koda za Republiku kosovo kako sam izvjestila i u ranijim izjavama Srbija se složila da ne stvara prepreke u ITU (International Telecommunication Union) po pitanju državnog telefonskog koda Kosova i uklanjanjem tih prepreka praktično se Kosovu otvara put za ITU  za dobijanje međunarodnog telefonskog koda", rekla je, između ostalog Edita Tahiri.