Nova poslanička grupa u Parlamentu Kosova

Poslanici Srpske liberalna stranka (SLS), najveća srpska partija na Kosovu, podjelili se u Skupštini Kosova. Tri poslanika Parlamentarne grupe SLS, Biserka Kostić, Boban Todorović i Milivoje Stojanović su u četvrtak bili spremni da zvanično napuste dosadašnju grupu i da privremeno postanu poslanici bez parlamentarne grupe.

Jučer je, međutim, kako je prenio portal "Kim radio", najavljena konferencija za novinare na kojoj je trebalo da se objavi formiranje nove poslaničke grupe, odložena. Prema riječima Nenada Rašića iz SLS-a, većina poslanika iz ove grupe je za formiranje nove parlamentarne grupe u Skupštini Kosova. Šef liberala u Skupštini Saša Milosavljević nije informisan o novoj poslaničkoj grupi.

U saopštenju koje je dostavljeno "KIM radiju" i koje potpisuje ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Kosova Nenad Rašić, stoji da je "formirana nova poslanička grupa u Parlamentu Kosova".

Nova poslanička grupa biće sastavljena od 8 poslanika od kojih je 6 srpske nacionalnosti.

Ne želeći da otkriva pojedinosti, Nenad Rašić je kazao da će konferencija za novinare biti održana danas (petak).

"Još uvijek ne mogu da vam dam sve informacije jer konsultacije nisu završene. Sigurno je da će doći do inicijative za formiranje novog poslaničkog kluba", kazao je Rašić.

Samostalna liberalna stranka jedina je politička partija kosovskih Srba koja participira u vladi Kosova. Na posljednjim izborima osvojila je osam skupštinskih mandata i četvrta je politička partija u Skupštini po broju poslanika. Poslaničku grupu SLS-a osim osam poslanika ove stranke čini i poslanik GIG-a Murselj Haljilji.

S druge strane lider SLS-a, ujedno i zamjenik premijera Kosova Slobodan Petrović je za portal "Tribuna" potvrdio da ima problema u Parlamentarnoj grupi ali je dodao da on nije zabrinut.

"Nije ništa ozbiljno", rekao je on u kratkoj izjavi, ne želeći dati nikakvo objašnjenje za podjele u stranci. Ali akcije srpskih poslanika koji žele da izađu iz koalicije su zabrinule najveću partiju u zemlji, PDK koja je na čelu vladajuće koalicije.

Izvori lista "Tribuna" unutar Vlade su izjavili da se premijer Hashim Thaçi lično pozabavio pitanjem srpskih poslanika. Isti izvor je rekao da su srpski poslanici bili kontaktirani i od strane stranih diplomatskih predstavnika u Prištini.

Oni su, prema izvoru, učinili sve napore da spriječe podjelu SLS-a i raskid vladajuće koalicije u Skupštini Kosova.