Dogovor sa Srbima je jedini izlaz

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo u Skupštini Srbije Milovan Drecun smatra da je jedini izlaz iz sadašnje situacije u dogovoru sa Srbima sa Kosova, ocjenivši da bi posjeta prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića mogla da donese promjene ukoliko ne bi bilo unaprijed pripremljen njen neuspjeh.

Drecun smatra da pojedini predstavnici Srba sa Kosova, naročito sa sjevera, olako shvataju mogućnost suočavanja sa teškim posljedicama, prije svega ekonomskim po Srbiju i opasnosti od jednostrane akcijie Prištine.

"Šta će se desiti ako specijalne jedinice Rosu uđu u Dom zdravlja ili školu u Gračanici, u Štrpcu i kažu od danas nema više nastave na srpskom, primenjivaće se zakoni Kosova. Ko to može da spreči", kaže Drecun za današnju "Politiku", ističući da samo dijalogom može da bude spriječeno preduzimanje jednostranih akata Prištine.

On smatra da se, u isto vrijeme, ne uviđa dovoljno ono što može da bude pozitivno.

"Premijer (Ivica Dačić) je rekao da se neće prestati sa finansiranjem institucija, one treba u okviru zajednice da budu preimenovane, preformatirane. Problem je jedino što bi bile u okviru ustavnopravnog okvira Prištine. To jeste problem, ali se u funkcionisanju ne menja u suštini ništa", rekao je Drecun.

Na pitanje da li Vučićeva poseta Kosovu može nešto da promeni, Drecun kaže da može, "ukoliko ne bi bilo unapred pripremljen neuspeh posete od onih kojima nikako ne odgovara dogovor Beograda i Srba na Kosovu, posebno na severu".

Ako neko pripremi svoje jurišnike koji će izazvati svađu, onda nema uspjeha, dodao je on.

"Pitanje je da li su ti ljudi spremni da čuju argumente ili samo da plasiraju svoje viđenje stvari. Mi ulazimo u situaciju da se celoj državi nameću stavovi pojedinih stranaka i strančica koji svoje uske interese žele da zaštite tako što će ugroziti celu državu. I to postaje neprihvatljivo. U toj situaciji Beograd ne može adekvatno da štiti Srbe", rekao je Drecun.