Plate se kreću od 1.000 do 1.250 eura

Bez obzira na veliki broj ministarstava, kojih je ukupno 19, Vlada Kosova se pobrinula da broj zamjenika ovih odjela bude gotovo dvostruko veći. Izvršna vlast na Kosovu broji 32 zamjenika ministara, koji, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije (ABK), sa njihovim platama budžet Kosova koštaju negdje oko 35 hiljada mjesečno, što ispada oko 420 hiljada eura godišnje, piše portal "Telegrafi".

Plate zamjenika ministara se kreću od 1.000 do 1.250 eura. Najveću platu dobija zamjenik ministra infrastrukture, Emin krasniqi.

Prvi čovjek Ujedinjenog sindikata Kosova, Haxhi Arifi je prije nekoliko dana izjavio da je prosječna plata na Kosovu oko 370 eura. Na osnovu ovih podataka, proizilazi da jedan zamjenik ministra dobija tri puta više prihoda nego jedan običan kosovski građanin koji ima sreću da se zaposli, i naravno - ima prosječnu platu.

Za uporedbu, Zambija ima više ministarstava nego Kosovo, ukupno 21, samo dva više! Toliko ima i Kina, ali sa 1.36 milijardi stanovnika.

Češka Republika, članica EU, ima 13 ministarstava. Plata predsjednika ove zemlje, Miloša Zemana je 2.200 eura, a jednu trećinu ove sume on izdvaja u fond za smanjenje državnog budžeta. U međuvremenu, plat predsjednice Kosova, Atifete Jahjage je nešto više od 2.800 eura. Nemojmo zaboraviti da je nominalni bruto dohodak po broju stanovnika (BDP) u Češkoj, prema podacima iz Wikipedije šest puta veći nego na Kosovu.

Ministar pravde Hajredin Kuçi, ima najveći broj savjetnika za razliku od svojih kolega u Vladi saistim pozicijama i funkcijama. Sveukupno, u kabinetu ministra Pravde radi 13 dužnosnika?!

Ministarstvo pravde ima samo dva zamjenika ministara, isto kao i u Češkoj. No, u Češkoj sistem pravde funkcioniše kako treba, iako je broj zaposlenih savjetnika mnogo manji.

S druge strane, vrijedno je spomenuti i državu Južne Amerike, Urugvaj, koja ima 13 ministarstava. Ova država ima BDP po stanovniku pet puta veći od Kosova. Predsjednik ove zemlje, Jose Mujica ima jako veliku platu u usporedbi s Jahjagom: 9.175 eura. No, on 90 posto njegove plate odvaja za narod. A njegova se zemlja smatra jednom on najmanje korumpiranijih država na svijetu! Nakon Surinama, Urugvaj je najmanja zemlja u Južnoj Americi. Međutim, ova mala zemlja je treća po ekonomskom razvoju na kontinentu.

Većina zapadnih zemalja nema službene automobile za ministre, a kamoli i tjelohranitelje. Kao primjer možemo spomenuti ministricu spoljnih poslova Švedske, Anne Lindh, koja je ubijena 11. septembra 2003. godine kada je bila u kupovini u običnoj radnji. Stopa nezaposlenosti u ovoj zemlji je 8,8 posto, nominalni BDP po glavi stanovnika 18 puta veći od Kosova.

Za funkcionisanje sistema nema potrebe za nepotrebnim troškovima. Kao primjer možemo spomenuti Kosovo tokom komunizma, kada je imalo samo 43 službena automobila, a poslanici u to vrijeme nisu ni bili plaćani. Albanci nikada nisu voljeli komunistički sistem, ali na osnovu ovih činjenica proizilazi da su komunisti više poštovali ljudski znoj, zar ne?