Najveća stopa nezaposlenosti među mladima i  ženama

Zapošljavanje nevećinskih zajednica na Kosovu je veoma bitno, ocjenjeno je na prvom sastanku Radne grupe za zapošljavanje nevećinskih zajednica unutar institucija i javnih preduzeća na Kosovu, koja je osnovana na osnovu odluke Vlade Kosova.

Sastankom je predsjedavao zamjenik premijera i ministar administracije lokalne samouprave Slobodan Petrović, uz prisustvo ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, direktora Kancelarije za zajednice pri Kabinetu premijera Srdjana Popovića, predstavnika ambasada i kosovskih vlasti kao i predstavnika medija.   

Otvarajući sjednicu, zamenik premijera Petrović naglasio je da je na Kosovu izražena visoka stopa nezaposlenosti, iznosi oko 45 odsto i da je najveća stopa nezaposlenosti među mladima i  ženama.   

"Kosovo koje želi da napreduje i da gradi evropski put mora da ove aspekte sagleda u potpunosti. Zakon kaže da treba ohrabriti pripadnike manjinskih zajednica i da oni treba da čine 10 odsto zaposlenih u centralnim institucijama. Ova radna grupa treba da da smjernice za tako nešto", objasnio je on.   

Prema njegovim riječima, radna grupa treba da ojača komunikaciju zajednica, pospeši stepen zaposlenosti i da pomogne prije svega mladima da ne odlaze sa Kosova "u potrazi za boljim ponudama", saopštila je Samostalna liberalna stranka (SLS) čiji je Petrović predsjednik.   

U svom obraćanju prisutnima Jevtić je istakao važnost zapošljavanja nevećinskih zajednica posebno stavljajući akcenat na povratnike.   

"Pored rješavanja ekonomskog aspekta tim ljudima, mi na taj način pomažemo i izgradnju povjerenja prema institucijama Kosova. Povjerenje, pored ekonomskog pitanja, su danas neki od važnijih elemenata kada je u pitanju povratak i stabilizacija zajednica", kazao je on.   

Na prvom sastanku radne grupe predstavljen je nacrt strateškog dokumenta o politici zapošljavanja nevećinskih zajednica i dat prijedlog za formiranje Komisije koja će davati preporuke.