Ovakve organizacije su nezakonite

Defile pripadnika organizacije "Civilna zaštita" na sjeveru Kosova, u nedjelju, 31. marta, kako bi osigurala skup Srba povodom posjete ovom dijelu zemlje ruskog ambasadora u Beogradu, Aleksandra Čepurina kao i tokom cijele posjete je provokacija situacije u tom dijelu zemlje, ali i institucija Kosova.

Ovako su procjenili dužnosnici Policije Kosova, ali i poznavaoci sigurnosnih okolnosti u zemlji.

Glasnogovornik Policije za region Mitrovica, Besim Hoti izjavio je za Radio Slobodna Europa da su ilegalni strukture na sjeveru, kao što je organizacija "Civilna zaštita", uvijek pred nekim trenucima koje imaju političku važnost, iskorištavale priliku na takve provokacije.

"To bi se također moglo nazvati kao provokacija, što znači uglavnom pri faze dijaloga dva premijera, Republike Kosova i Srbije, dijalog koji ima politički karakter. Uvijek kada se nađemo u takvoj situaciji, kada se trebaju doniejti odluke političkog karaktera, onda na scenu izlaze takve strukture, koje s razlogom žele da isprovociraju situaciju", rekao je Hoti.

No, lider Srba na sjeveru, Milan Ivanović iz Srpskog nacionalnog vijeća izjavio je za Radio Slobodna Europa da "Civilna zaštita" nije igrala ulogu osiguranja ruskog ambasadora Čepurina, jer prema njemu on je imao svoje osiguranje, nego su oni samo kontrolisali situaciju tokom okupljanja srpskih građana.

"Svugdje gdje se okuplja veliki broj ljudi, kao što je to bilo u Mitrovici, u nedostatku organiziranih snaga srpske policije, mislim da je dobro da postoji organizacija koja preuzima ulogu u takvim gužvama da ne bi došlo do nereda. Jednostavno, to je radi pomoći organiziranju skupa, i mislim da je to opis posla takve strukture", rekao je Ivanović.

On je također naglasio da od Policije Kosova nije bilo traženo da se osigura takvo okupljanje i da tokom skupa nije primjećena izrazita prisutnost policije.

S druge strane, poznavaoci sigurnosnih okolnosti smatraju da takve organizacije, kao što je "Civilna zaštita", su nezakonita i formirane su od strane paralelnih srpskih opština na sjeveru zemlje.

Naim Maloku, stručnjak za pitanja sigurnosti, procjenjuje da takve organizacije mogu biti stvorene, ali samo od zakonskih predstavnika opština, koji će proizići iz lokalnih izbora organiziranih od strane kosovskih institucija, nakon eventualnog dogovora u Bruxellesu između Kosova i Srbija.

Prema njegovim riječima, takvi obrasci organizacije, kao što je "Civilnog zaštita", sada su poznati modeli iz prošlosti.

"Ako se sjećate, oni su radili po modelu bivše Jugoslavije. Vidjeli smo da tu 'civilnu zaštitu' prije i bivša pokrajina ih je imala. Može se reći, sačinjena je na takvom modelu organizacije".

"Ali, ona prvo mora biti raspuštena, a onda je pitanje tamošnjih legitimnih tijela kakav će pristup imati prema tim osobama, koji su građani Kosova. Ali prvo, oni trebaju biti raspuštene i biti u skladu sa zakonima Kosova i lokalnom samoupravom koja će biti izabrana na izborima, pa bi tek ona bila legitima", naglasio je Maloku.

Međutim, do sada je, prema Malokuu, "Civilne zaštite" nezakonita struktura ili organizacija.

U međuvremenu, dužnosnici Policije Kosova kažu da suočavanje sa takvim strukturama nije samo u rukama policije.

"Kada govorimo o ovim ilegalnim strukturama i ulozi Policije Kosova spram njima, onda možemo reći da je Policija Kosova, sa 4 stanice na lokalnom nivou koje ima na sjeveru Kosova, onda mogućnost reagovanja na sjeveru Kosova, spram ovih struktura veoma mala. To je, s obzirom na činjenicu da je Policija Kosova ograničena djelovati sa svim svojim strukturama ili odgovarajućim formacijama u regiranju u različitim situacijama".

"Iz tog razloga, kažem da temeljnu ulogu, u smislu sigurnosti i strukture koje trebaju biti pristne, onda to trebaju biti međunarodne strukture sigurnosti na ksoovu, kao što su EULEX i KFOR", rekao je za Radio Slobodna Europa, Besim Hoti.

Nasuprot tome, prije nekih mjesec dana, visoki dužnosnici Vlade Kosova, departamenta Ministarstva unutarnjih poslova, su naglasili da službeni Beograd ima na sjeveru Kosova aktivne ilegalne strukture.

Prema njima, samo organizacija "Civilna zaštita", sastoji se od oko 500 do 600 ljudi, uključujući i vatrogasce, ali i pripadnike takozvane teritorijalne odbrane.