Nepotizam na djelu

Kosovska diplomacija postala je najatraktivniji sektor za one koji su "jarani" u Vladi Kosova. Dovoljno je da imaš nekog "jakog" na Vladu i možeš postati visoki dužnosnik u ambasadama ili konzularnim predstavništvima širom svijeta. Čak, ne samo da možeš lako biti uključen, nego možeš veoma brzo napredovati.

Takvih u diplomatiji ima na desetine, to su oni koji na kosovskoj političkoj sceni imaju ujake, rođake, prijatelje, zetove, i takvi bez obzira što nemaju obrazovanje, adekvatno iskustvo, ne poznaju strane jezike, pa čak ni nemaju ideju čemu služe, postaju dio "brigade" diplomacije.

List "Zëri" navodi da je dovoljno da neko ima "jarana" u vladi da bi postao zvaničnik ambasade ili konzulata bez "dana škole i iskustva".
 
"Takvih ima na desetine, to su oni koji na kosovskoj političkoj sceni imaju ujake, rođake, prijatelje, zetove".
 
Sve te odluke se donose u ministarstvu za spoljne poslove, dok kosovske diplomate, akreditovane u raznim zemljama, nemaju ni ideju čemu "služe".
 
"Ne samo što možeš lako da uđeš, nego možeš i vrlo brzo da napredujes", navodi list i dodaje da su se tako osigurale sestre i svastike pojedinih ministara.

Takvu je sudbinu imala Leonita Harxhi, koja je radila kao administrativni pomoćnik u Ambasadi Kosova u Bruxellesu. Ona je svastika ministra Sigurnosnih snaga Agima Çekua, koja je napredovala na poziciju zamjenika konzula u Bruxellesu ...