Pitanje penzija ponovo na dnevnom redu

Poslanici Skupštine Kosova u nacrtu novog zakona, vratili su pitanje prijevremenog penzionisanja u dobi od 60 godina, uprkos stalnim zahtjevima civilnog društva da se ovo pitanje drugačije reguliše.

U ranijoj odluci koju je donio Ustavni sud suspendiran je sličan član s obrazloženjem da je "dodatna penzija", sličila više kao poklon nakon rada, nego kao neka tradicionalna penzija.
 
Armend Zemaj, predsjednik Potkomisije za Mandate rekao je da pitanje penzija će ovoga puta biti regulisano drugačije. On je kazao da će poslanici dobiti samo jednu penziju iz budžeta Kosova.

"Trenutno mi ovo nazivamo penzijom poslanika dok ne bude donesen zakon o suplementarnim penzijama. Uvođenje ovog člana za penziju nema veze sa ranijom odlukom Ustavnog suda", rekoa je Zemaj, piše list "Tribuna".

Prema njegovim riječima, odluka Suda je bila isključivo politička, ali je rekao da su tokom izrade nacrta zakona sagledali ovu odluku.

"Sada smo uvidjeli stvari. Razlog odluke suda je bio velika razlika između trenutnih penzija. Sada je ovo sankcionisano", rekao je Zemaj.