Ovaj fenomen postaje problem za kosovsko društvo

Pedofilija je počela postajati problem za kosovsko društvo. Prema statistikama Policije Kosova, proizilazi da imamo povećanje slučajeva pedofilije, od 49 slučajeva koliko ih je bilo u 2011. godini na 58 u 2012. godini.

Prema psiholozima pedofilija ima veze sa željom i seksualnim uzbuđenjem koji se javljaju kod individue s osobama ispod 13 godina. Prema njihovim riječima, pedofilija ulazi u grupu psiholoških problema.

Psiholog Melita Kallaba, je u izjavi za portal "Telegraph" izjavila da pedofilija ulazi u grupu psiholoških problema. Prema njenim riječima, osoba s takvim tendencijama smatra se osobom sa psihološkim poremećajem.

"Pedofilija ulazi u kontekstu poremećenih ponašanja, gdje tendencija ovih osoba je u pronalaženju izvora seksualnih užitaka sa maloljetnim osobama, te se ovaj trend smatra van redovnog seksualnog ponašanja", kaže ona.

Kallaba navodi da seksualni poremećaj pedofila ima više veze s genetskom osnovom nego društvenih faktorima, iako prema njoj, ovi faktori mogu uticati na pojavu takvog unazađenog stanja.

Prema njenim riječima, žrtve djela pedofilije, u ovom slučaju maloljetne osobe, svoje traume mogu manifestovati na različite načine, gubitak vjere u ljudi, zatvaranje u sebe i depresija.

"Sve više i više mediji se bave ovim pitanjem i objavljivanjem slučajeva, a koje utiče na alarmiranje ovog fenomena u cilju zaštite društva", kazala je Kallaba.