Opozicija i oko 20 NVO

Veliki broj građana Kosova danas je podržao proteste zaposlenika Pošte i telekoma Kosova (PTK) na kojima su izrazili protivljenje privatizaciji te kompanije, prenosi agencija Anadolija.

Okupljeni demonstranti su organizirali protestnu šetnju od zgrade PTK-a do zgrade Ministarstva za ekonomski razvoj Kosova.
Poslije jučerašnjih protesta građana zbog visokih iznosa na računima za električnu energiju, današnji protest zaposlenika PTK-a podržali su pokret Vetvendosje i poslanici Alijanse za budućnost Kosova (AAK). Oni su pozvali vladu Kosova da podnese ostavku.
Na protestima je učestvovalo oko 20 nevladinih organizacija koje su istaknule i transparent upućen vladi na kojem je pisalo “Sa pljačkašima države se ne može graditi država”.
U obraćanju pred zgradom kosovske vlade rečeno je da Kosovo zbog korupcije svaki dan postaje sve siromašnije.
Predsjednik Federacije nezavisnih sindikata Kosova Milazim Alsici izjavio je da je potrebno zaustaviti proces privatizacije PTK-a, napomenuvši da će se protesti nastaviti ako vlada ne poduzme određene mjere. Napomenuo je kako ne vjeruje da je “proces privatizacije pokrenut iz financijskih razloga, jer se traži vrlo niska suma za PTK”.
Protesti, koje je osiguravao veliki broj policajaca, protekli su bez incidenata.