Novi šef EULEX-a poziva Srbe na saradnju

Novi šef EULEX-a Bernd Borhart rekao je da neće mijenjati prioritete misije na Kosovu ako će oni i dalje biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, podrška centralnim i lokalnim institucijama i pružanje pomoći u ostvarivanju sporazuma koji će se postići 20. marta u dijalogu Beograda i Prištine.

"Mi smo se fokusirali na oblast krivičnog zakona, radimo na borbi protiv korupcije i u tom smislu nastojimo da pružimo pomoć i sarađujemo sa organima vlasti i taj posao će se bazirati na spriječavanju, odnosno predupređenju korupcije. Nakon što Skupština Kosova bude usvojila strategiju protiv korupcije, mi ćemo pružiti pomoć u njenom ostvarivanju", rekao je Borhart u intervjuu za agenciju Beta.
 
Na pitanje da li njegovo pominjanje pomoći u ostvarivanju sporazuma koji će se postići 20. marta znači da će sporazuma sigurno biti, šef EULEX-aa je rekao da nije želeo da kaže da će toga sigurno biti, ali da se iskreno nada da će biti nekog dogovora "kako bi se ovo poglavlje zatvorilo".

On je podsjetio da EULEX podržava sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju na šest prelaza između Kosova i Srbije.

"Pripadnici EULEX policije ostvaruju saradnju s pripadnicima kosovske policije i carine i srpske policije i carine. Naravno, mi smo spremni da ostvarimo saradnju i pomognemo sprovođenje drugih sporazuma koji su postignuti ili bi se mogli postići, kao i sporazuma o carinama", rekao je Borhart.

Na pitanje da li je promjenio mišljenje o misiji EU na Kosovu koju je kritikovao prije nego što je postao njen šef, on je kazao da je nakon što je dobio više informacija o EULEX-u, promjenio stav.

"Uz pomoć EULEX-a već je završeno 200, odnosno 300 sudskih procesa. Uz našu podršku, 80 odsto predmeta koji se odnose na imovinu je rješeno, iako je ostalo još oko 9.000 slučajeva. Taj broj je još veliki. Takođe smatram da je značajno da su naši eksperti iz sudske medicine uspjeli da porodicama vrate posmrtne ostatke više od 300 stradalih", rekao je šef EULEX-a.

Prema njegovim riječima, od devet optužnica koliko je podignuti 2009. godine, taj broj je povećan na 45 u 2012. što je "značajno povećanje". Od početka 2013. godine 12 osoba je proglašeno krivim po optužnicama za slučajeve koji se odnose na korupciju.

"Nadam se da ću moći da održim i pojačam pozitivan trend", dodao je Borhart.

Upitan da li će biti poslednji šef EULEX-a s obzirom da je s vlastima na Kosovu dogovoreno da se mandat misije produži do juna 2014. godine, Borhart je kazao da on ne može da odgovori na to pitanje.

"Postoji jedinstven stav (iz februara) zemalja članica EU da se misija nastavi i poslije 2014. godine, ali nije jasno kakav će biti mandat te misije. S mojim kolegama razmatram koji su naši stavovi po tom pitanju, šta će se dogoditi poslije juna 2014. godine. Kada budemo imali zajednički stav o tome, o tome ćemo razgovarati s predstavnicima kosovskih vlasti i EU", naveo je šef EULEX-a.