Još najmanje dva slučaja

Optužnica podignuta protiv predsjednika opštine Prizren, Ramadana Muje i pet drugih opštinskih službenika neće ostati jedina. Neki drugi opštinski dužnosnici se također sumnjiče za zloupotrebe tokom tendera, zbog izdavanja nelegalnih dozvola i drugih kršenja zakona, što je uveliko otvorilo veliki posao Osnovnom Tužilaštvu u Prizrenu.

Izvori lista "Zëri" u Prizrenu unutar Tužilaštva su izjavili u petak da postoje najmanje još dva druga slučaja gdje se vrše istrage, a osumnjičeni za zloupotrebe su direktori direktorijata u opštini Prizren i drugi opštinski dužnosnici.

"Direktorijat Obrazovanja u Prizrenu predvodi sa zloupotrebama. Sumnja da su počinjene nepravilnosti tokom izdvajanja budžeta za potrebe škola i obrazovnog osoblja", rekao je izvor blizak slučaju u Osnovnom Tužilaštvu u Prizrenu.

No, prema istom izvoru, i dužnosnici drugih departamenata su pod istragom. "Još jedna istraga je u proceduri zbog izdavanja dozvola za nadogradnju", navodi izvor blizak Tužilaštvu u Prizrenu.

Kontaktiran od strane lista "Zëri", Nexhat Çoçaj, direktor Direktorijata Obrazovanja u Opštini prizren je priznao da protiv opštinskih dužnosnika se vrše istrage, ali prema njegovim riječima, istrage se vrše zbog  nepravilnosti koje su se navodno dogodile 2007. godine, odnosno 2009. godine.

"Postoji sučaj iz 2007. godine. Ima veze sa promjenom krova u školi 'Mati Logoreci' u Prizrenu. Ovu proceduru je započela Agencija protiv korupcije i ne vrši se istraga protiv dužnosnika Direktorijata Obrazovanja, nego protiv Kancelarije za nabavku", pojasnio je Çoçaj.

Drugi slučaj u kojeg tužitelji istražuju u Skupštini opštine Prizren, prema njegovim riječima, ima veze s 2009. godinom.

"Ovaj slučaj ima veze s tužbom koju je podigao vlasnik jedne turističke agencije a ima veze sa nedobijanjem ugovora za ekskurzije. On nije dobio ugovor i podigao je tužbu, a sada Tužilaštvo vrši istragu tog slučaja" dodao je Çoçaj.

No, za slučajeve koje je spomenuo Nexhat Çoçaj i za druge za koje je list "Zëri" saznao da se vrši istraga od strane tužilaštva i istražitelja u Prizrenu, nije upoznat predsjednik opštine Prizren, Ramadan Muja. Barem tako kaže prvi čovjek opštine.

"Osim optužnice koju je podigao EULEX nemam informacija o nekim drugim istragama ili o nekom drugom slučaju otvorenom u Tužilaštvu", rekao je kratko predsjednik opštine Prizren, Ramadan Muja.

Protiv Ramadana Muje i drugih opštinskih dužnosnika tužilac EULEX-a je podigao optužnicu prošle sedmice. U podignutoj optužnici kao takvoj predatoj u Osnovnom sudu stoji da su Ramadan Muja, Sadik Paçarizi, Avni Ademaj, Kadri Ukimeri, Abdullah Tejeci i Minir Krasniqi uključeni u nepravilnosti vezane za korištenje i ilegalnu dobit od zemljišta koje pripada Opštini Prizren.  Štoviše, oni se optužuju da su izvršili i druga krivična djela koja su rezultirala teškim kršenjima prava brojnih tužitelja u građanskim sporovima.

Prema misiji EULEX, Ramadan Muja se tereti po četiri tačke optužnice zbog zloupotrebe službene dužnosti ili ovlašćenja, Minir Krasniqi se tereti u dvije tačke optužnice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok Kadri Ukimeri, Avni Ademaj, Sadik Paçarizi i Abdullah Tejeci se terete svaki po jednu tačku optužnice zbog zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja".