Reportaža Radio televizije Kosova

I 2013. godina je opštinu Dragaš zatekla sa nerješenim problemom u obrazovanju. U većini sela u Gori nastava se odvija po planovima i programima Kosova ali i sa planovima i programima Srbije. Plan i program na srpskom jeziku i finansiranje nastavnog osoblja također iz Srbije predstavlja brigu kako za goranske (pisanje RTK-a, javnog servisa Kosova, opaska prevodioca) nastavnike tako i za albanske. Čak učenici u školi u Restelici kazuju da ima i razmirica između zajednica.

Približava se 14 godina od završetka rata na Kosovu, ali u opštini Dragaš još uvije su ostala nerješeni problemi u obrazovanju. U nekim selima Gore naseljenim mješovitom populacijom, goransko-bošnjačkom i albanskom, nastava se odvija i na srpskom jeziku.

Privučeni pozamašnim platama iz Beograda, čelnici paralelnih obrazovnih institucija nastavljaju da rade po srpskim nastavnim planovima i programima. U školi u selu Restelica ima oko 500 učenika od kojih preko 200 uče nastavu na srpkom jeziku, prenosi Radio televizija Kosova (RTK).

Zamjenik direktora škole, Shaban Haxhi, iz goranske zajednice povišenim tonom se ne libi da kritikuje institucije zemlje za koje kaže da su trebale biti upornije.

A jedan od albanskih nastavnika ove škole, Fadil Bahtijari, koji putuje dnevno više od 80 kilometara kako bi iz svoge sela Belobrada stigao u Restelicu, kaže da iako rade zajedno u jednoj istoj zgradi, nisu imali međusobnih trzavica što se tiče plana i programa.

No, za razliku od ovog nastavnika, učenik škole u Restelici, koji pripada goranskoj zajednici, Azmir Hoxhaj, kaže da se povremeno javljaju incidenti u školi.

Visoki dužnosnici obrazovanja u Dragašu ostaju u nadi da će se za ovaj problem naći rješenje u doglednoj budućnosti, uzimajući u obzir tekuće razgovore između Kosova i Srbije.