Za sada izdvojeno samo 30 miliona eura

Na proljeće ove godine počinje izgradnja autoputa Priština-Skoplje. Sve administrativne i zakonske procedure su pri kraju, saopštili su vladini dužnosnici.

Lah Nitaj, savjetnik u Ministarstvu infrastrukture navodi da su mnoge lokalne i međunarodne kompanije zainteresovane za izgradnju autoputa koji povezuje Kosovo i Makedoniju.

"Maja mjeseca počinje nova sezona radova na putnoj infrastrukturi i mi se nadamo da ćemo do marta izabrati kompaniju koja će početi sa prvim radovima na autoputu".

"Međutim, proljeće traje do juna i može doći do kašnjenja još nekoliko mjeseci, ali mi smo uvjereni da ukoliko zacrtana dinamika ide po planu onda ćemo s proljeća započeti prve radove", rekao je za Radio Slobodna Evropa, Lah Nitaj.

S druge strane, iz budžeta Kosova je za početak realizacije ovog projekta izdvojeno samo 30 miliona eura.

No, da li su ova sredstva dovoljna, kolika je cijena izgradnje ovog puta i kako će se obezbjediti preostala sredstva?

Nitaj kaže da za sada imaju približnu cijenu projekta, ali ne mogu je objaviti zbog, kako on kaže, procesa i osjetljivosti projekta.

"Stav Vlade je da put bude izgrađen na temelju tradicionalnih ugovora, što znači sudjelovanje iz budžeta zemlje, ne isključujući u ovom slučaju niti koristi od povoljnih kredita, odnosno ekonomskih olakšica od međunarodnih finansijskih institucija i organizacija", rekao je Nitaj .

Međutim, on ističe da zbog složenosti terena dionica od Kačanika do granice sa Makedonijom ima drugačiju cijenu u odnosu na dio autoputa od Prištine do Kačanika.

"Ono što mi znamo na temelju tehničkih parametara i konfiguracije terena, sekcija, odnosno segment Priština - Kačanik ima drugačije troškove, dok segment u dužino od 13 km od Kačnika do Elez Hana, naime do granice sa Makedonijom, zbog konfiguracije i stjenovitog putnog pravca ima drugačiju cijenu".

"Zbog toga smo mi bili oprezni da za 13 kilometara do granice sa Makedonijom napravimo još jedan projekat, tako da izvučemo što bolje finansijske troškove i najbolji tehnički izbor", dodao je Nitaj.

I Selman Buqolli, građevinski stručnjak je izjavio je da teren do Kačanika pogodan za gradnju, ali drugi segment se sastoji od čvrstih stijena.

"Teren je do Kačanika vrlo povoljan, ali od Kačanika do granice sa Makedonijom se treba proširivati put. Zatim, sastav tla je jako stijenovit koji se treba raščistiti eksplozivnim metodama".

S druge strane, projekat za realizaciju puta 6, Priština - Elez Han je predstavljen 2010. godine. Prema predstavljenom projektu, autoput će biti izgrađen na potpuno novoj trasi u dužini od 55 km. Autoput će imati dva tunela, a onaj kod Kačanika će biti u dužini od 2.2 kilometra.