20:20 (DOPNUNJENO) Organizirana Grupa građana je održala sastanak u poslije podnevnim satima i uspjela je da sakupi glavne zahtjeve građana, stoji u njihovom saopštenju na socijalnoj mreži Facebook.

Sutrašnji protesti kako stoji u obavještenju, će biti nastavljeni po predviđenom planu gdje će se protestanti sakupiti sutra u 12:00 časova ispred zgrade KEK-a.

ZAHTJEVI ZA SUTRAŠNJE PROTESTE!

- Da se ne povećaju tarife električne energije u narednim mjesecima kako je predviđeno od strane dužnosnika KEK-a,
- KEK treba povući i razmotriti sve naduvene fakture
- Da ne budu isključivani iz napajanja električnom energijom građani koji nisu platili naduvane fakture,
- Tužilaštvo Republike Kosova da započne istrage ovog slučaja i ranijih slučajeva u KEK-u, i da konstantno informiše građane vezano za rezultate istrage,

Pozivamo Instituciju Narodnog advokata da započne istraživanje slučaja i da objavi konačni izvještaj na osnovu mandata i ex-officio obaveza odrećenih zakonom.

Današnji protesti su sa istim zahtjevima okupili više od hiljadu ljudi.



Protestanti: "Zatvor za lopove"

15:30 Oko 1.500 građana je protestovalo ispred KEK-a, zbog naduvavanja faktura električne energije za mjesec januar. Ogorčeni građani, su oko sat vremena bili ispred objekta KEK-a i tražili sastanak sa dužnosnicima KEK-a kako bi proslijedili svoje pritužbe, prenosi portal "Indeksonline".

Neke od parola na protestima su bile: "Zatvor za lopove", "Plašili smo smo se mraka a sada od svjetla", "Imam kuću a ne fabriku", "Lopovi su stavili kravate", "KEK nemoj da se igraš sijalica sa narodom", "Smanjite fakture", "Smrt mafiji, struja narodu", "Specijalna ponuda, uzmi kredit kako bi platili kredit", i ostale.

Jedan od organizatora protesta, Milot Hasimja stao je ispred mase pokušavajući je smiriti, pošto su oni stalno pokušavali da uđu objekte KEK-a.

13:30 (DOPUNJENO) Pod motom "Lopovi u zatvor" stotine građana koji protestiraju pred Kosovskom energetskom korporacijom (KEK) vezano za fakture koje su po dva tri puta veće u odnosu na prethodne mjesece.

Građani su revoltirani i zahtjevaju od direktora KEK-a, Arbena Gjuku da izađe i da objašnjenje inače upozoravaju da će ući u objekte KEK-a.

U međuvremenu dok se demonstracije nastavljaju jedan broj demonstranata namjerava da uđe u objekte KEK-a, ali su zaustavljeni do velikog broja pripadnika Policije Kosova koji se nalaze na mjestu događaja.

Građani: KEK nas pljačka

12:59 Građani Kosova su uveliko ogorčeni na fakture koje su im ovih dana pristigle iz Kosovske energetske korporacije (KEK), akoji su dva ili tri puta veće nego prethodnih mjeseci. Prema njima, previše je apsurdno da fakture za mejsec januar budu mnogo puta veće od onih na decembarske. Čak i razmišljaju da sve ovo što se dešava s cijenom električne energije je neprihvatljivo i da ih KEK pljačka.

Građani optužuju KEK za naduvavanje faktura za mejsec januar. Za danas su najavljeni i protesti ispred objekata KEK-a. Iz Korporacije su rekli da su fakture povećane zato što građani koriste struju i za grijanje.

U srijedu, redovi onih koji su čekali ispred šaltera KEK-a radi objašnjenja su bili veoma veliki.

Jedan stanovnik naselja Ulpijana u Prištini, N.I. je izjavio da faktura za mjesec januar u upoređenju sa decembrom udvostručena.

"Evo već pet godina pratim stanje i nikada kao ovog mjeseca mi nije došla ovolika faktura. U decembru je iznosila 40 eura, ovog mjeseca 80 eura, a troškovi struje su bili isti. Ovdje ima nešto", rekao je čovjek dok je čekao u redu ispred šaltera.

Isto kao i ovaj građanin u KEK-u je bilo mnogo drugih.

Jedan službenik unutar KEK-a je rekao da ne pamti kada je bilo ovoliko ljudi koji su se žalili.

"Stotine tužbi je došlo odjednom", rekao je dužnosnik.

S druge strane, glasnogovornik Kosovske energetske korporacije, Viktor Buzhala je rekao da nije riječ o paušalnom fakturisanju, jer se fakturisanje izvršava svakog mjeseca.

Buzhala je dodao da građani koriste električnu energiju i za grijanje.

"Inače, svaki kupac može vršiti ovjeru stanja, upoređujući stanje na brojilu sa stanjem upisanim na fakturi", rekao je Buxhala piše list "Express".