Veliki uspjeh!

U Prištini je otvoren Nacionalni centar za upravljanje granicama. Potpunu kontrolu sa svih prijelaza vršiće osoblje ovog centra, lociranog u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova, prenos KiM radio.

Centrom će upravljati zamjenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić. Međunarodna zajednica, prije svih EU i vlada Sjedinjenih Američkih država izdvojili su za ovaj projekat 120 hiljada eura.

"Ovo je jedan od važnijih zadataka u procesu vizne liberalizacije sa ciljem da se direktno nadgledaju granični prijelazi i uspostavi puna koordinacija nadležnih agencija angažovanih u ovom poslu, potpuna razmjena informacija između agencija, kontrola rizika na graničnim prijelazima kao i nadgledanje primene etičkog koda koji koji ima za cilj profesionalno ponašanje službenika na graničnim prelazima kao i borbu protiv eventualne korupcije", kazao je Rašić.

Otvaranje Nacionalnog centra za upravljanje granicama je, prema mišljenju vlade SAD-a, doprinos uspostavljanju unutrašnje i regionalne bezbjednosti.

"Centar će osnažiti borbu Kosova protiv trafikinga, trgovine oružjem i droge, ali i korupcije. Ovim je postignut i veliki uspjeh u borbi protiv terorizma“, kazala je Keli Degnan zamjenica šefa misije SAD-a na Kosovu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi očekuje u budućnosti bolju slobodu kretanja i uspostavljanje vizne liberalizacije i za Kosovo.

"Sporazum sa Srbijom o IBM-u se već sprovodi, ali je upravo ovaj centar ono što je nedostajalo da se upotpuni ceo proces koji služi kao preventiva  kriminalnih pojava. Iz ovog centra imaćemo jasan pregled situacije na svim prijelazima", rekao je Rexhepi.

Iako je Nacionalni centar za upravljanje granicama otvoren u skladu sa sporazumom o integrisanom upravljanju granicom, njegovo otvaranje je bilo i ranije predviđeno kosovskim zakonom.