"Bošnjaci i Goranci su uvijek na listi čekanja"

Bošnjaci i Goranci nisu u potpunosti zadovoljni svojim pozicijama na Kosovu, a glavni zahtjev je forimiranje opština u kojima ove zajednice čine većinu stanovništva, rekao je za portal "Telegrafi", bivši ministar zdravstva, Sadik Idrizi.

Sadik Idrizi je lider Demokratske partije Vatan i ne prihvata da je poslušan sluga Vlade, kako ga proziva drugi bivši ministra zdravstva, Numan Balić, predsjednik Stranke Demokratske Akcije Kosova.

Idrizi je izjavio da Kosovo mora jamčiti svojim građanima slobodu, jednakost pred zakonom i ravnopravnost u odlučivanju i pristup resursima.

"Kosovo ima dobre zakone za manjine, ali oni se ne poštuju u potpunosti. Iako su Bošnjaci i Goranci nakon Albanaca najveća zajednica na Kosovu, još uvijek nema opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom", rekao je Idrizi.

On se požalio da centralne institucije daju puno obećanja, ali nedostaje iskrenosti u njihovoj realizaciji.

"Mi nismo u potpunosti zadovoljni s podrškom od strane centralnih institucija. Srpski problemi su prioritet ove vlade i Bošnjaci i Goranci su uvijek na listi čekanja", rekao je Idrizi.

Govoreći o nepriznavanju Kosova od strane Bosne i Hercegovine, Idrizi je rekao da su Bošnjaci Bosne i Hercegovine priznali Kosovo.

"Međutim, Bosna kao država nije to učinila, jer priznanje zavisi i od Republike Srpske. Ovo je realnost u kojoj se nalazi Daytonska Bosna ", rekao je Idrizi.