Dogovor EU-Kosovo

Postignut dogovor predstavnika EU i Kosova o mogućnosti da se EULEX-u produži mandat i poslije 15. jula 2014. godine kada je, prema prvobitnom prijedlogu, trebalo da prestane mandat misiji EU za pravosuđe i policiju, navode domaći mediji.

Predstavnici Evropske unije i Kosova postigli su dogovor o tome kakv će biti mandat EULEX-a, nakon što bude donijeta odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova.
 
Prema navodima medija, novina u sporazumu, u odnosu na onaj koji je predstavljen domaćoj javnosti, jeste da se ostavlja mogućnost produženja mandata EULEX-a i poslije 15. jula 2014. godine, za kada je prvobitno bilo predloženo da prestane mandat misije EU za pravosuđe i policiju.
 
Zvaničnu odluku o nastavku mandata i poslije ovog datuma, kako navode mediji, zajednički će donijeti predstavnici EU i Kosova.

Dogovor je postignut tokom ovonedjeljne nenajavljene posjete Kosovu komandanta civilnih operacija EU Hansjörga Habera, koji se susreo s premijerom Hashimom Thaçijem i zvaničnicima opozicionih partija Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova, kako bi ovom dogovoru obezbjedio dvotrećinsku podršku u Skupštini Kosova.

Dokument kojim se potvrđuje dogovor neće imati oblik sporazuma već će to biti razmjena pisama između predsjednice Kosova Atifete Jahjage i visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton.

Jahjaga će na adresu EU u ponedjeljak poslati pismo koje će, kako je predviđeno, u utorak razmatrati Savjet ministara EU, dok će razmjena pisama biti ratifikovana u Skupštini Kosova 7. septembra.

Da bi došlo do ratifikacije potrebno je da za nju glasa dvije trećine poslanika, odnosno 80 poslanika Skupštine.