Novi momenti

Mnogo su se zbližili posljednjih godina. Bili su zajedno protiv šefa partije da se ne uđe u koaliciju sa AKR-om i u mnogim drugim stvarima, posebice u organizaciji partije. U mnogo tome su se slagali, čak je bilo i špekulacija da će poslije izbora formirati političku stranku u znak nezadovoljstva prema lideru.

Svih ih znaju kao snažan "blok" PDK-a, ali danas su se stvari malo promjenile. Fatmir Limaj i Jakup Krasniqi imaju suprotne stavove u pogledu dijaloga sa Srbijom. Limaj, drugi po glasovima odmah iza Hashima Thaçija u PDK, kaže da je "Kosovo odredilo svoju sudbinu i ne treba razgovarati sa Nikolićem".

Iako njegovi pogledi nisu uvije u kontinuitetu sa političkim odnosima u zemlji, Jakup Krasniqi, predsjednik zakonodavne vlasti, također jedan od ljudi sa najviše glasova u PDK-u u posljednje vrijeme oštar u svojim izjavama: "Mi smo za razgovore i sa srpskim građanima Kosova, ali i sa Beogradom, ali želimo da ovim razgovorima Kosovo i Srbija se oslobode svih prepreka i nesporazuma koje imaju kao dvije susjedne zemlje". To može biti lična volja, može biti međunarodna, ne zna se, piše portal "Tribuna Shqiptare".

Kraj prijateljstva ili političko prijateljstvo?! Ostaje da se vidi. Istina je da je njih spojio rat protiv Srbije, a razgovori sa njima ih razdvajaju. Sada su na različitim pozicijama. Krasniqi s plaštom čovjeka na funkciji, a Limaj jsamo kao poslanik, osobe koje su dobile više od 70 hiljada glasova birača.

U pogledu analitičara ovo reflektuje druge stvari, sli istina je da se Limaj i Krasniqi razilaze oko substencijalnih stvari, strateških i nacionalnih, a to je novi pristup Kosova spram Srbije. A to dovodi do logičkog rezultata, da njih samo ujedinjuje Hashim Thaçi, "borba" protiv njega i pokušaji da dođu na čelo PDK-a!