Fatmir Limaj

Sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Srbije Ivicom Dačićem, razgovaraćemo kad se budu izvinili za zločine i ugase sve srpske institucije na Kosovu, kaže funkcioner PDK-a, Fatmir Limaj.

U intervijuu listu "Zëri", prvi potpredsjednik vladajuće Demokratske partije Kosova je rekao da sjeveru Kosova ne treba dati ništa više od onoga što je predviđeno paketom Martija Ahtisaarija, pošto je Ahtisaarijev plan "najbolniji kompromis koji je učinilo Kosovo".
 
On je kazao da nikakva koalicija ne može odlučivati o Kosovu i da prije ulaska u razgovore sa Srbijom treba voditi unutrašnji dijalog sa svim institucijama i političkim spektrom na Kosovu, kako bi se obezbjedio jedinstveni stav, a ne da se uđe u razgovore bez plana i bez uslovljavanja.

Limaj, koji se u mnogim stavovima o političkim pitanjima razlikuje od lidera stranke i premijera Hashima Thaçija, kazao je da o sudbini Kosova ne mogu odlučivati ni Demokratska partija Kosova, ni Alijansa za budućnost Kosova , pošto je, kako napominje, vlasnik Kosova njegov narod.

"Ako mislite da vi koji ste bili u UÇK možete da radite sve što hoćete sa Kosovom, teško grešite. Kosovo je nešto veća i nešto drugačija", rekao je Limaj.

On navodi da se o promjeni koalicije do sada nikada nije razgovarano u predsjedništvu PDK i smatra da prije toga u stranci treba izvršiti procjenu rada sa sadašnjim partnerom Alijansom novo Kosovo.

Limaj, koji je i poslanik u SKupštini Kosova, smatra da zvanična Priština treba da obezbjedi potrebne preduslove za dijalog sa Srbijom koji će imati za rezultat za dobrobit građana Kosova.