Irina Gudeljević

Portparol EULEX-a Irina Gudeljević izjavila je danas da postoji hitna potreba da se obnovi vladavina prava na sjeveru Kosova i da se građanima omogući potpun i pravovremen pristup pravdi.

“Ukoliko dođe do preterano dugih odlaganja suđenja ili nedostatka pristupa pravdi za pojedince, to može dovesti do kršenja ljudskih prava. Zato postoji hitna potreba da se obnovi vladavina prava na sjeveru Kosova i da se građanima omogući potpun i pravovremen pristup pravdi”, rekla je portparol Misije EU na Kosovu.
 
Gudeljevićeva je rekla Tanjugu da su od decembra 2008. godine u Okružnom sudu u Mitrovici EULEX-ove sudije i tužioci, uz podršku multietničkog tima pravnika, donijele 50 presuda u krivičnim predmetima.
 
Gudeljevićeva je kazala da bi u Misiji voleli da u najkraćem roku vide vidi povratak lokalnih sudija i tužilaca, kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, u mitrovički Okružni sud.
 
To bi, kako je ocjenila, bilo za dobrobit svih zajednica i EULEX je uložio mnogo napora da bi to i bilo ostvareno, ali dugoročno rješenje jedino može biti postignuto u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim akterima. Komentarišući činjenicu da na sjeveru Kosova funkcionišu srpski sudovi, Gudeljevićeva je ocjenila da je Kosovo jedinstveni pravni prostor (čak i prema Rezoluciji SBUN 1244).
 
“Dvije nadležnosti kreiraju protivrečnosti i to nije pravda, jer dovode do kontradiktornih odluka koje mogu da budu protiv prava stanovništva”, rekla je Gudeljevićeva.