Obezbjeđivanje informacija

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) predstavila je elektronsku platformu za zajednice, koju je razvila nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) u saradnji sa Kancelarijom za pitanja zajednica pri kabinetu premijera Kosova, koji je tim povodom rekao da mora da se obezbjedi da svi građani Kosova bilo u ruralnim oblastima ili čiji jezik nije ni albanski, ni srpski, imaju informacije i mogu aplicirati na tržište rada.

Platforma je realizovana okviru projekta "Podrška institucijama i zajednicama za izgradnju otvorenog i inkluzivnog društva na Kosovu".

Na platformi se radilo godinu dana i moguće joj je pristupiti na šest različitih jezika. Sadrži podatke o postojećim nevladinim organizacijama, a na njoj mogu i da se registruju novi.

Moguće je, između ostalog, provjeriti da li je izvršena verfikacija diploma o srednjem ili visokom obrazovanju, te imati uvid u javne pozive, ili kontaktirati Kancelariju povjerenika za jezika i Ombudsmana Kosova.

Aljbin Kurti je naveo da je za nevećinske zajednice prošle godine opredjeljeno tri miliona eura, uz dodatnih million eura prošlog mjeseca od strane Ministarstva za zajednice i povratak za grantove i poslovanja, saopštili su iz Vlade Kosova.

"Moramo da osiguramo da svi, bilo u ruralnim oblastima ili čiji jezik nije ni albanski, ni srpski, imaju informacije i mogu aplicirati za ove mogućnosti. Nije dovoljno kreirati pravnu osnovu za oglašavanje poslova, posebno za nevećinske zajednice. Ako želimo da postignemo 10 odsto kvote za manjine u centralnim institucijama, onda moramo kreirati mehanizme kako bi potraživaoci posla iz zajednica mogli pristupiti ovoj potpori na tržištu rada", kazao je Kurti.

U obraćanju prisutnima, premijer je rekao da je stvaranje kanala komunikacije između institucija i građana iz nevećinskih zajednica bio i ostao jedan od naših prioriteta.

Naveo da su formirane inicijative i socijalno-ekonomske politike u okviru kojih postoje mehanizmi nostrifikacije i priznavanja diploma i subvencije za građane sa sjevera Kosova

"Tu su mehanizmi verifikacije ne samo diploma koje izdaje Univerzitet u Sjevernoj Mitrovici, već i srednjih škola u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku, ili obezbjeđivanje posebnih subvencija do 2000 radnih mjesta, ali i značaj dostizanja kvote od 10 odsto zapošljavanja u centralnim institucijama za građane iz nevećinskih zajednica", naveo je Kurti.

On je takođe podsetio na sastanke održane sa nevećinskim zajednicama tokom njegovog mandata, koji su poslužili da se identifikuju izazovi i pronađu zajednička rješenja.

Osvrnuo se i na bilten, koji se šalje na četiri jezika, svake dvije nedjelje, sa različitim mogućnostima za podnošenje zahtjeva zajednicama za grantove, subvencije, zapošljavanje, obuku ili stažiranje, ističući da se tako povećava i jačaju kanali komunikacije i informacija.

Izvor: Kosovo Online