Lider PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi ocjenio je da je Kosovo, umjesto da slavi članstvo u Savjetu Evrope, ostalo bez podrške međunarodne zajednice, zbog čega je, kako je rekao, vlast i zvanično izgubila svoj legitimitet.

Krasniqi je na Facebooku naveo da je ovo težak dan za Kosovo.

"Umjesto da konkretizujemo uspjeh koji bi ojačao našu demokratiju, vladavinu prava i naše društvo, na čemu smo dugo radili, danas smo svjedoci gubitka podrške međunarodnih partnera. Ova Vlada, ova vlast, ne isključujući nijednog od čelnika državnih institucija, nije uspjela da završi posao koji je bio završen. Podršku su pretvorili u poraz, a vjeru u razočarenje. A sigurna budućnost naših građana, pretvorena je u visoki politički račun koji sami moraju platiti", napisao je Krasniqi.

Dodaje da bi pristup Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, gdje se primjenjuju principi pravde Evropske povelje o ljudskim pravima, koja je takođe uokvirena Ustavom Kosova, bila velika korist za građane.

"Nakon isključenja Rusije iz Savjeta Evrope u martu 2022. godine, odmah insistirali da Kosovo započne procedure da postane dio ove organizacije, dajući našu bezrezervnu podršku u svakom koraku ovog procesa. Nažalost, danas, dvije godine kasnije, kada je sve bilo spremno nakon što smo obezbjedili potrebnu podršku, zbog potpune nesposobnosti i krajnje neodgovornosti naše Vlade, i ova prilika je izgubljena. Još gore, ne znamo kada će nam se ovakva prilika ponovo pojaviti“, dodao je.

Istakao je da građani Kosova danas imaju svako pravo da se osjećaju ogorčeno, jer su zaslužili više i bolje.

"Put ka evropskim integracijama Kosova je neizbježan. Naša posvećenost pravdi, demokratiji i punim pravima za svakog građanina Kosova ostaje nepokolebljiva. Zbog toga je izlazak na vanredne izbore, stvaranje nove, kredibilne, kompetentne i odgovorne Vlade, koja Kosovo izvlači iz izolacije i usmjerava ka sigurnim evroatlantskim integracijama – neophodan. Danas, čak i zvanično, ova vlast je izgubila svoj legitimitet. Državi su potrebni građani i oni moraju reći svoje“, zaključio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online