Njemačka ambasada

Ambasada Njemačke na Kosovu danas je saopštila da pismo ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gërvalle-Schwarz, u kom je navela da Vlada pravi svoj nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji će do kraja maja uputiti Ustavnom sudu, ne predstavlja ispunjenje traženih uslova, niti korak koji se od Kosova očekuje, prenosi RTV 21.

„Kvinta i drugi su više puta isticali da se od Kosova očekuje da preduzme opipljive korake za uspostavljanje Asocijacije kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara da bi aplikacija za članstvo bila uspješna. Prema našem mišljenju, podnošenje nacrta statuta Ustavnom sudu prije sjednice Komiteta bio bi takav korak“, rekao je portparol njemačke ambasade Christian Bocher za portal RTV 21.

"Kao što je ambasador Rohde rekao u svom postu na Twitteru poslije glasanja u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope: 'Kosovo sada mora da uradi težak posao'. To se još nije dogodilo“, dodao je Bocher.

Njemačka i Francuska su prije nekoliko dana zatražile od Kosova da preduzme hitne i konkretne korake ka uspostavljanju ZSO, u zamjenu za dobijanje njihove podrške za konačno glasanje za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

Premijer Albin Kurti odbio je ovaj zahtjev, zbog čega glasanje o prijemu Kosova nije uvršteno u dnevni red Komiteta ministara zemalja članica Savjeta Evrope.

Izvor: RTV 21/Kosovoonline