Po nalogu Beograda

Premijer Albin Kurti kaže da Srbi na Kosovu rade po nalogu Beograda što je slučaj, kako ističe, i sa bojkotovanjem referenduma za opoziv gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru, prenosi Ekonomia onlajn.

Kurti je danas naveo da Srbija istovremeno sa održavanjem glasanja za opoziv gradonačelnika sprovodi, kako ističe, najveću vojnu vježbu u ovom vijeku koja će trajati do nedjelje.

"Sve je to sinhronizovano sa bojkotom glasanja u četiri opštine na sjeveru koje je predviđeno za nedjelju. To bi bila prilika da se građani tamo izjasne zbog maltretiranja policije iz Beograda, pretnji, ucjena, paljenja automobila koja se tamo dešavaju. Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti, iako činimo sve moguće napore i pomažemo CIK-u da glasanja u nedjelju, 21. aprila, budu što uspešnija", kazao je Kurti.

Navodna pritvaranja putnika u srijedu kako kaže, smatra osvetom Srbije.

"Na ovo je upozorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija je na ovaj način uzvratila dan nakon što je Kosovo uspjelo da obezbjedi dovoljno glasova delegata zemalja članica Savjeta Evrope. Stotine ljudi su lišene hrane i lijekova. Oni su privedeni kao rezultat medijske konferencije koju je prošle subote održao predsjednik Srbije, na kojoj je rekao da će naredne nedjelje Srbija, u kojoj želi da vrši vlast i efektivnu kontrolu, početi da se sveti", kazao je Kurti.

Kako dodaje, na to je upozorio prošle subote predsjednik Srbije kada je na dan osnivanja Kobri posjetio tu jedinicu.

"Tu jedinicu smo u junu prošle godine optužili da je kidnapovala trojicu naših policajaca na sjeveru Kosova. Upravo na rođendan Specijalne vojne jedinice koja je kidnapovala naše policajce, predsjednik Srbije je upozorio na ovaj progon drugih koje smatra nepoželjnim, počev od kosovskih Albanaca i onih u 'dolini' do Srba na Kosovu koji su integrisani u naše institucije. Čini se da je jučerašnje masovno hapšenje, u kojem je stotine civila gotovo ceo dan ostalo bez lijekova, bez hrane i bez vode, rezultat i osveta za uspjeh Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope", kazao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online