Femicid dostigao izuzetne razmjere

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, učestvujući na jednom događaju u Prištini, osudila je ubistvo žene u Peći za koju se sumnja da je ubio muž, istakavši da je svako dužan da štiti žene i djevojke, prenosi Gazeta express.

"Nažalost, danas smo se svi probudili ujutru sa strašnom vijesti o ubistvu žene od strane njenog muža. Ova strašna pojava koja šteti našem društvu i našoj zemlji, ovaj femicid koji je, nažalost, dostigao izuzetne razmjere, mora se zaustaviti po svaku cijenu. A jedini način da se to zaustavi je ako se svi ponovo probudimo kao društvo, kao država i kao nacija. Budimo na nogama protiv ovog fenomena, zaštitimo živote djevojaka i žena koje ne treba da izgubimo", rekla je Osmani.

Predsjednica je kazala da se ovaj događaj dogodio dan nakon pokretanja drugog izdanja Foruma za žene, mir i sigurnost, na kojem se razgovaralo o nasilju nad ženama.

"Pozivam sve vas, aktiviste civilnog društva, bezbjednosne i pravosudne institucije, građane, žene i muškarce da zajedno zaustavimo rodno zasnovano nasilje, koje kalja našu državu i može da je uništi iznutra", rekla je Osmani.

Ubistvo u Peći je drugi slučaj za pet dana na Kosovu kada su žene ubili njihovi partneri ili bivši partneri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express