Glasanje

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope će na plenarnoj sjednici u Strazburu u utorak glasati o izvještaju o članstvu Kosova danas.

Riječ je o usvajanju pozitivnog mišljenja za članstvo Kosova u Vijeću Evrope, organizaciji posvećenoj ljudskim pravima i razvojem demokratije.

Izvještaj je sastavila grčka poslanica Dora Bakojanis. Nacrt ovog izvještaja je u martu odobrio Komitet za politiku i demokratiju ove organizacije.

Za usvajanje je potrebna dvotrećinska većina glasova prisutnih na sjednici. Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope čine poslanici koji dolaze iz parlamenata članica.

Dan prije glasanja u Strazburu su bile brojne konsultacije da se vidi kakvo je raspoloženje. Došlo je do susreta delegacija političkih partija, dok su delegacije Srbije i Kosova uložile posljednje napore da ubjede poslanike da u što većem broju glasaju za njihovu stranu – u slučaju Kosova, da se odobriti pozitivno mišljenje za članstvo, a u slučaju Srbije protiv.

U sjedištu Vijeća Evrope je i delegacija Skupštine Kosova, dok je i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervalla održala sastanke na različitim nivoima.

Utisak delegata nekoliko članica Vijeća Evrope, sa kojima je Radio Slobodna Evropa razgovarao, jeste da će na sjednici biti moguće obezbjediti povoljne glasove za Kosovo.

Međutim, primjećeno je da je u posljednjem trenutku došlo do poteza nekih članica koje priznaju Kosovo kao državu, ali nisu sigurne u podršku prijemu Kosova u Vijeću Evrope u ovom trenutku.

Takođe će biti izazov obezbjediti prisustvo dovoljnog broja poslanika kako bi se obezbjedio neophodan kvorum. Za to mora biti prisutna najmanje trećina ukupnog broja članova Parlamentarne skupštine.

Pominje se i mogućnost da određeni broj poslanika uopšte ne učestvuje na sjednici.

Ako Parlamentarna skupština glasa za članstvo Kosova u utorak, onda stvar prelazi u ruke ministara spoljnih poslova Vijeća Evrope, koji konačno moraju da odluče da li da prihvate Kosovo kao najnovijeg člana te organizacije ili ne.

Naredni sastanak Odbora ministara biće održan sredinom maja. Odbor ministara spoljnih poslova Vijeća Evrope sastaje se jednom godišnje, tradicionalno u maju.

Međutim, u diplomatskim krugovima se šuška da članstvo Kosova možda neće biti stavljeno na dnevni red sastanka ministara u maju.

Ovo se odnosi i na aktivnost zemalja kvinte – SAD, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija – koje inače podržavaju Kosovo, ali žele da Priština krene ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Što se tiče izveštaja, o kome će se glasati u utorak, u njemu se kao uslov posle članstva u Savetu Evrope pominje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ali se saznaje da je italijanska delegacija predložila amandman na ovaj izveštaj kojim se traži da Kosovo uspostavi Zajednicu pre ulaska u Savet Evrope.

Do poslednjeg trenutka biće nejasno kako će se glasati i u kom obliku će tekst biti odobren.

Očekuje se da će debata o Kosovu i glasanje biti održani u utorak popodne u Strazburu.