Bojkot

Srpska lista, najveća partija Srba na Kosovu koja ima podršku Beograda, saopštila je da pripadnici srpske zajednice neće učestvovati na popisu stanovništva koji počinje u petak, 5. aprila.

Popis stanovništva na Kosovu će trajati do 17. maja ove godine.

U saopštenju za medije, ova stranka svoj stav o neučestvovanju na popisu obrazlaže "represijom" režima premijera Albina Kurtija.

"Želimo da jasno poručimo Albinu Kurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba", saopšteno je.

Kao vid "represije" Srpska lista, pored ostalog, pominje uredbu Centralne banke Kosova kojom je otežana isplata primanja u dinarima koja se isplaćuju iz budžeta Srbije. Ova uredba je stupila na snagu 1. februara i predviđa da jedino platno sredstvo bude evro.

"Pored toga, Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa nekakvim zahtevima za ratnu odštetu, što dodatno odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa", navodi Srpska lista i dodaje da Srbi na Kosovu još uvek čekaju na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koja je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Premijer Albin Kurti je 2. aprila pozvao građane da se odazovu popisu, te rekao da će se po prvi put upitnikom dokumentovati šteta počinjena tokom rata.

Dodao je da će u okviru procesa popis upitnik omogućiti građanima da svedoče i o ubistvu članova porodice, povređenima ili nestalima u periodu od 28. februara 1998. do 12. juna 1999. godine.

Poslednji popis stanovništva na Kosovu 2011. nije održan u četiri opštine na severu gde živi većinsko srpsko stanovništvo, dok su u opština južno ovaj proces uglavnom bojkotovali na poziv Beograda.

Prema tom popisu, ukupan broj stanovnika na Kosovu je oko 1,8 miliona, od čega oko 25.000 Srba. Međutim, prema procenama civilnog sektora na Kosovu živi oko 100.000 pripadnika srpske zajednice.

Novi popis stanovništva je trebao da bude održan 2021. godine, ali je odložen zbog pandemije korona virusa. U međuvremenu je prošle godine odlagan još dva puta.

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, svako lice može biti kažnjeno novčanom kaznom od 30 do 2.000 eura ukoliko odbije da pruži podatke koje traži popisivač. Kazne su još veće za privrednike i idu do 20.000 eura.