Turizam

Gradovi Prizren i Peć dobili su pažnju poznatog časopisa "National Geographic".

Časopis je dugim tekstom pozvao ljude da posjete Kosovo, posebno južne gradove Prizren i Peć, prenosi onlajn list Reporteri.net.

"National Geographic" ocjenjuje da na Kosovu cvijeta scena novih avantura u Evropi.

Pored kanjona i planina, prema pisanju "National Geographica" na Kosovu, u ova dva grada možete posjetiti i manastire i džamije.

„Energija mladih prožima Kosovo. Najmlađa evropska zemlja dom je najmlađe populacije u regionu, sa 55 posto mlađih od 30 godina. Sela iz otomanskog perioda su obnovljena, vizantijski zamkovi su obnovljeni i planinski turizam je uzeo maha. Aktivnosti su koncentrisane u planinskim lancima koje Kosovo dijeli sa svojim balkanskim susjedima“, ocjenjuje „National Geographic“.

Prizren, kulturni centar Kosova, ostaje najatraktivniji grad na Kosovu, 90 minuta sjeverno je Peć u blizini Rugovske klisure.

„Izrezana tokom milenijuma topljenjem glečera, klisura je bila osnova renesanse grada kao centra avanture. Ovi potpuno suprotni gradovi nude potpuno iskustvo Kosova – jedne od rijetkih zemalja u Evropi sa muslimanskom većinom”, piše magazin.

„U međuvremenu, turistička infrastruktura Kosova se i dalje razvija, ali postoji dobra mreža autobusa koja olakšava kretanje“, navodi se u članku časopisa „National Geographic”.

Naravno, nisu zaboravljeni ni kafići. "National Geographic" piše o lijepim večerima u Prizrenu.

Ovaj dugački članak takođe pominje vino Orahovca, grada poznatog po proizvodnji vina na Kosovu.

Cijeli članak na engleskom možete pročitati OVDJE.