Nakon sastanka u Briselu

Zamjenik premijera i glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je nakon sastanka u Briselu da je konsolidovani prijedlog koji je danas dao Miroslav Lajčak konstruktivan i na pravom putu da se nađe rješenje koje najviše odgovara Srbima na Kosovu, ali istovremeno i u potpunosti poštuje Uredbu CBK, saopšteno je iz kabineta premijera.

“Opet srpska strana nije bila spremna da razmišlja o ovom predlogu i tražila je dodatno vrijeme. Očekuje se da će sljedeći sastanak biti održan ponovo za dvije nedjelje u Briselu”, navodi Bislimi.

Bislimi je objasnio da nije razgovarano o pitanju ukidanja dinara već o modelima pomoću kojih Srbima može da nastavi da šalje finansijsku pomoć u okviru Uredbe CBK.

“Uredba CBK ne pominje dinar, tako da nema rasprave o dinaru”, naveo je Bislimi.

On je ocjenio da su na današnjem sastanku iskazane velike razlike između strana u pregovoru.

“Nažalost, i danas imamo velike razlike. Dok se kosovska strana raspravlja o opcijama kako građani Srbije mogu da dobiju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana se ponašala kao da advokat ‘Poštanske štedionice’ i sve vrijeme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana”, naveo je Bislimi.

U saopštenju se navodi da "'Poštanska štedionica' pravno ne postoji na Kosovu" zbog čega je jedan od dogovorenih principa rješenje za obezbjeđivanje legitimiteta u cjelini.

“Nešto što nije legitimno ne može biti dio rješenja. Mislim da je to jasno stavljeno do znanja srpskoj strani i tokom protekle nedjelje i danas jasno i od strane Lajčaka”, kazao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online