Finansijski ekspert

Finansijski ekspert Milazim Abazi izjavio je da je pitanje zabrane dinara ispolitizovano, kako na Kosovu, tako i od strane međunarodne zajednice, budući da se o njemu razgovara u Briselu.

"Od prvih trenutaka to je pitanje ispolitizovano. Pravno pitanje, uredba Centralne banke Kosova o sprečavanju i pranju novca i finansiranju terorizma, iznenađujuće, ispolitizovano je ne samo od strane međunarodnog faktora, već i iznutra, na Kosovu", rekao je Abazi za RTV Dukađini.

Prema njegovim riječima, to je bilo potpuno nepotrebno, jer je uredba CBK-a u skladu sa Sporazumom o  stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Dodao je da Kosovo ne može da napravi nijedan korak napred ako ne riješi pitanje pranja novca.

"Ova uredba je u potpunosti saglasna sa Planom rasta za Zapadni Balkan sa Samita u Skoplju, koji je sačinjen u januaru, za brz i nesmetan promet novca. Pitanje srpskog dinara, pak, ne utiče na interes građana Srbije na Kosovu, ali utiče na interese Vučića za finansiranje terorizma i paralelnih struktura. Takođe koči neformalnu ekonomiju”, tvrdi Abazi.

S druge strane, bivši sudija Ustavnog suda Kadri Kryeziu rekao je da nova uredba CBK-a mora da podrazumeva određeni period tranzicije, prije pune primjene.

"Kosovo se razvija, integriše se u Evropu i međunarodne mehanizme. Odluka CBK-a je pravni akt, a jedina valuta u opticaju biće euro. Ali, potreban je prostora za sprovođenje odluke, što znači da mora proći šest mjeseci dok ne počne njena implementacija", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Dukađini