Doprinos vladavini prava

Bivša sudija Ustavnog suda Kosova Gjileta Mushkolaj rekla je da bi prijem Kosova u Savjet Evrope predstavljao izazov za kosovske sudije, ali i da bi bilo vrsta garancije strane investitore, prenosi Koha.

Mushkolaj je navela da će eventualno člastvo Kosova u Savjetu Evrope doneti mogućnost da odluke kosovskih sudova budu osporene u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Članstvo u Savjetu Evrope i činjenica da će Kosovo biti pod jurisdikcijom Evropskog suda za ljudska prava, bilo bi veliki doprinos vladavini prava od prvog dana jer naše pravosuđe zaista nije napredno. Automatski bi izgubilo onu udobnost da im 'niko ništa ne može'. Tamo ćemo videti u Evropskom sudu za ljudska prava koliko će biti osporene odluke naših sudova", naglasila je.

Povezuje i članstvo Kosova u Savjetu Evrope sa komforom koje bi ono donelo stranim investitorima.

"Drugo važno pitanje je pitanje stranih investicija, koje je direktno vezano za nadležnost Evropskog suda za ljudska prava, toliko smo pričali o stranim investicijama, ali koji bi se investitor usudio da ode u neku zemlju, u Evropi, bez jurisdikcije Evropskog suda za ljudska prava. Sama činjenica da ćemo biti u nadležnosti tog suda učinilo bi stranim investitorima malo komforniju situaciju jer pravosuđe više neće imati mogućnost da se ponaša arbitrarno kao danas", rekla je Mushkolaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore