Predsjednik Stranke pravde

Predsjednik Stranke pravde Ferid Agani kaže da premijer Albin Kurti ima za cilj da proširi suverenitet na sjever Kosova prije nego što se formira Zajednica srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

„Jasno je da je namjera vlade prije nego što uđe u završnu fazu regulisanja odnosa sa Srbijom na osnovu Briselskog sporazuma da maksimalno zaokruži suverenitet na sjeveru. Sada je pitanje dinara i njegovog uklanjanja sa tržišta vezano i za zaokruživanje finansijskog suvereniteta. U preliminarnoj fazi, postignut je značajan stepen suvereniteta u oblasti bezbjednosti u raspodjeli dodatnih policijskih trupa uz dodatak vladavine i zakona i reda na sjeveru Kosova“, rekao je Agani.

Ovakve napore Agani vidi kao pokušaj proširenja suvereniteta na sjeveru, prije nego što nacrt ZSO dospe na procjenu Ustavnom sudu.

„Ali u cijelom ovom procesu, čini se, napravljena je greška u koracima i bez detaljnije analize implikacija koje mogu nastati. Živote građana na sjeveru doveo je u nepovoljnu situaciju i prekoračena je granica osjetljivosti i tolerancije međunarodnih partnera prema djelovanju vlasti, zbog čega su i oni imali oštre reakcije“, rekao je on.

Agani navodi da reakcije koje je Kosovo dobilo kao rezultat ovog pitanja nisu povoljne za Kosovo, jer je, prema njegovim riječima, sve što je Kosovo postiglo, to je zahvaljujući međunarodnoj zajednici.

"Nadam se da je Vlada shvatila svoju grešku u ovom pogledu. I što je najvažnije, ona će preduzeti mjere koje, prije svega, poboljšavaju kvalitet života građana na sjeveru zemlje, a važno da nijedan građanin u zemlji ne bude ugrožen zbog nedostatka sredstava, koji se više od dvije decenije koristi na način na koji su ga do sada dobijali", ističe Agani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online