Moj zahtjev...

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da se Kosovo obavezalo da formira Zajednicu srpskih opština u Skupštini ratifikujući sporazum iz 2013. godine, ali i Osnovnim sporazumom iz februara 2023. godine, prenosi Reporteri. Ona je navela da je to jedna od obaveza nakon članstva Kosova u Savjetu Evrope.

Osmani je to rekla komentarišući pismo koje je sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom parlamenta Glaukom Konjufca poslala izvestiocu za Kosovo u Savjetu Evrope Dori Bakoyannis, a u kojem su se obavezali za sprovođenje sporazuma koji podrazumeva formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Tumačenja koje je dala gđa. Dora Bakoyannis, odnosno pojedini poslanici su njihova, ali ako pročitate njeno pismo, paragraf 11 izvještaja, postaje jasno da se kada se govori o Udruženju o tome se govori kao o jednoj od post-članskih obaveza. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već osnovnog sporazuma iz 2023. godine koji je prihvatila kosovska delegacija", izjavila je Osmani dodajući da se formiranje ZSO ne traži od Kosova prije prijema u Savjet Evrope.

"Moj zahtjev je bio da se u pismu uključi dio koji ističe da se svaka obaveza Republike Kosovo sprovodi u skladu sa ustavnim zakonom, zakonima Republike Kosovo, Ustavom i presudama Ustavnog suda. To je naš okvir, nikada nećemo izaći iz njega", rekla je Osmani poslije konferencije koju su organizovali Univerzitet u Prištini i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije Natoa na Kosovu.

Dodala je da očekuje da danas Komitet za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope prihvati izvještaj Dore Bakoyannis, kao i da će Generalna skupština onda preporučiti članstvo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri