Bez bilo kakvih preduslova

Prije sastanka Političkog komiteta Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, na kojem će se glasati o preporuci izvestioca Dore Bakoyannis da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, u Ministarstvu spoljnih poslova očekuju pozitivan rezultat. Zamjenik ministra spoljnih poslova Kreshnik Ahmeti je u intervjuu za RTV21 izrazio uvjerenje da Kosovo treba da postane punopravna članica Savjeta Evrope, bez bilo kakvih preduslova.

"Intenzivno smo radili na tome da imamo pozitivan izvještaj, bez preduslova i naš rad je krunisan uspjehom, a to znači da Kosovo treba da se pridruži kao punopravna članica Savjetu Evrope", rekao je Ahmeti.

Kako je kazao, Kosovo je do sada bilo tretirano "kao fusnota" u Savjetu Evrope, što nakon članstva više nće biti slučaj.

"Kosovo treba da se pridruži Savjetu Evrope bezuslovno, jer su ispunjeni svi kriterijumi, standardi, uslovi i preduslovi koje je predstavila Parlamentarna skupština. Sprovođenjem odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, mi smo sve ispunili. Dakle, ovo je pozitivan trenutak”. rekao je Ahmeti.

Optimista je da se članstvo Kosova u Savjetu Evrope može desiti ove godine.

"Ove godine možemo očekivati članstvo Kosova u Savjetu Evrope jer smo pokazali da ispunjavamo standarde, to su rekli i pravnici, a to preporučuje i izvestilac Dora Bakoyannis. Tako da više nema razloga da se to ne ostvari”, rekao je Ahmeti.

Izvor: Kosovo Online/RTV21