Optimista sam!

Predsjednik grupe socijalista, demokrata i zelenih u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope Frank Schwabe izjavio je da neke zemlje smatraju da članstvo Kosovo u ovoj organizaciji ne sme biti razdvojeno od pregovora koji se vode pod okriljem EU i SAD, ali da je optimista da će prilikom glasanja dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu.

“Zalažem se za dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, i vjerujem da ćemo uspjeti. To je moja direktna dužnost jer sam šef nemačke delegacije, ali i najveće poslaničke grupe u Parlamentarnoj skupštini SE. Nadam se da će ova dvotrećinska većina biti postignuta na nivou Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja, koji će se sastati u maju. Ali smatram da ima zemalja koje žele da kombinuju cijelu situaciju sa pregovorima koji se vode na nivou EU i sa SAD i Srbijom. Ja sam jedan od onih koji smatraju da treba samo da gledamo na situaciju na Kosovu. A uslovi za članstvo su sada ispunjeni. Veoma sam siguran da ćemo na skupštinskom nivou ostvariti dvotrećinsku većinu i nadam se da ćemo to dobiti i na nivou vlade”, izjavio je Schwabe u intervju za Deutsche welle na albanskom jeziku.

On je rekao da pripada grupi poslanika SE koji žele da Kosovo što prije bude primljeno u Savjet Evrope zato što, kako je rekao, slijede izbori u SAD i ne zna se kako će se politička situacija promjeniti.

“Kosovo je znatno naprednije u pogledu demokratije i ljudskih prava i vladavine prava od nekih drugih država koje su sada članice Savjeta Evrope. U tom pogledu, rekao bih da Kosovo u suštini ispunjava ove uslove. Ali sa odlukom koju ćemo doneti, postojaće čitav spisak, nekoliko stranica, obaveza koje Kosovo mora da ispuni i dobije”, kazao je Schwabe.

Upitan da li će osim vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani uslediti još neki uslovi za članstvo u SE, Schwabe je rekao da ima stvari koje Kosovo treba da uradi bez obzira na odnose sa Srbijom.

“Slučaj Manastira Dečana bio je jedan od njih: to je bio srpski pravoslavni manastir, ali je bilo unutrašnje pitanje Kosova. Bilo je važno ovo riješiti. Postojala je sudska odluka na Kosovu, koja nije sprovedena. Riješeno je povodom ovog mogućeg članstva. Ako ovo unese veću dinamiku u proces pregovora između EU, SAD, Kosova i Srbije, onda bih to veoma pozdravio. Nadam se da svi treba da rade konstruktivno na tome, jer postoji istorijska šansa za rješenje”, rekao je on.

On je dodao da je u interesu Srbije da Kosovo postane članica Savjeta Evrope zato što je time automatski uključena zaštita manjinskih prava.

“Ako gospodin Vučić vidi prijetnje na Kosovu, naravno da o tome treba razgovarati, kakva prava imaju srpske manjine na Kosovu? Onda bi trebalo da ima veliki interes da oni postanu članovi Savjeta Evrope, jer će u procesu monitoringa pitanje nacionalnih manjina odmah igrati veliku ulogu: na primjer, u pitanju izbora. Posmatraćemo izbore, uključujući i na lokalnom nivou. I vjerujem da je to na kraju krajeva i u interesu Srbije. Dakle, svi treba da budemo za članstvo Kosova u Savjetu Evrope kako bismo imali priliku da tamo imamo uticaj”, naveo je Schwabe.

Izvor: Kosovo online/Deutsche Welle