Bolje ikad, nego nikada

Bivši sudija Ustavnog suda Kosova Kadri Kryeziu smatra da je dobra akcija to što su troje lidera Kosova uputili pismo izvestiocu za Kosovo u Savjetu Evrope Dori Bakoyannis u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Teve 1.

Kryeziu kaže da se ustavne odluke moraju sprovesti i da je bolje ikad, nego nikada.

"To je dobra politička akcija s obzirom na to da je više puta nisu ispoštovali, bolje ikad nego nikada. Članstvo u Savjetu Evrope je veoma važno jer su ljudska prava zaštićena i po službenoj dužnosti bismo bili članovi Suda u Strazburu", rekao je.

Međutim, standardi koje Kosovo mora da ispuni na ovom putu ka članstvu su specifični.

"To nisu univerzalni standardi, to su posebni, specifični uslovi. Druge zemlje nemaju takve uslove da bi bile uključene u Savjet Evrope, to moramo da sprovedemo jer nemamo drugu opciju. Ispunili smo univerzalne standarde da budemo član Savjeta Evrope, tako treba i za Zajednicu. Smatram to poboljšanjem pravnog i političkog mišljenja naše vlade, koje je trebalo ranije da se sprovede", izjavio je Kryeziu.

Predsjednica Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca poslali su prije tri dana pismo Dori Bakoyannis u kome se obavezuju da će poštovati sve članove Briselskog i Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo online/Teve 1