Intervju za RTK

Premijer Albin Kurti rekao je u intervju za RTK da su odnosi Kosova i Sjedinjenih Američkih Država dobri i istakao da se kasni sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije, a krivicu je pripisao Srbiji, kao i EU koja nije kaznila Beograd.

"Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama kao nezamjenljivim i neprocenjivim saveznikom, kao suštinskim partnerom u prošlosti i u budućnosti, posebno sada u ovoj važnoj godini i kao dokazanim prijateljem, su veoma dobri, ali odnos znači i dobijanje i davanje", kazao je Kurti dodajući da odlični odnosi ne podrazumijevaju servilnost jedne strane.

Govoreći o sastanku koji je imao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom i njegovim izjavama, Kurti je rekao da o većini stvari stalno razgovaraju i dogovaraju se, ali ne o svemu.

"Ponekad nam se čini da imamo više informacija o pojedinim detaljima, ali to nisu nesuglasice koje bi prerasle u napetost", naveo je.

Prema njegovim riječima, u procesu normalizacije Srbije i Kosova se mnogo kasni, ali ne krivicom Kosova.

Podsjeća da je dogovor sklopljen 27. februara prošle godine i navodi da taj sporazum u najmanju ruku podrazumijeva defakto priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Navodeći da je 18. marta priložen aneks implementacije, Kurti kaže da se u njemu navodi da nijedan član nije važniji od drugog.

"Kada se video napredak, Srbija je počela sistematski da krši dogovoreno i ne poštuje 11 članova, od kojih je osam vjerovatno višestruko prekršila, kao i šest rečenica u preambuli. Nažalost, Brisel kao arbitar nije reagovao na te prekršaje. Dakle, nesprovođenje Briselskog sporazuma i implementacioni aneks iz Ohrida održali su temu dijaloga živom. Tako da se mnogo priča o dijalogu jer nismo postigli željene rezultate", naveo je Kurti.

Prema njegovim riječima, problemi su nastali kada Brisel nije iskoristio svoju moć da kao arbitar sankcioniše Srbiju svaki put kada je prekršila sporazum.

"Ne možemo da primjenimo sporazum dok ne dođe do njegovog kršenja. Danas smo u ovoj lošoj situaciji jer se nije zamerilo Srbiji što je prekršila sporazum", rekao je.

Kurti kaže i da u EU i dalje ima diplomata koji misle da Srbija nije uz Rusiju.

"Kod nekih postoji zabrinutost da će, ako se Srbiji zamjere, ona okrenuti Rusiji, sa Kremlju, despotskom predsjedniku Putinu. Mnogo je diplomata na Zapadu koji žele da veruju da se Srbija nije još okrenula Rusiji. Pretjerana briga prema Srbiji, koju priznaju na privatnim sastancima, nije naplaćena, ali je šteta učinjena", naveo je Kurti.

Govoreći o Zajednici opština sa srpskom većinom, Kurti je rekao da za to postoje dva nasljeđena sporazuma, jedan iz 2013. i jedan iz 2015. godine.

Kosovo sada, prema njegovim riječima, ima novi sporazum sa Srbijom koji se nalazi i u zvaničnim dokumentima Evropske unije i Evropskog savjeta gdje su šefovi 27 zemalja.

"Postoji i član 10 koji kaže da su svi dosadašnji sporazumi validni i pravno obavezujući, a član sedam se tiče samouprave za srpsku zajednicu", rekao je.

Kurti je naveo da je osnovni sporazum od 27. februara dobar, ali je dobar i Ohridski aneks za implementaciju.

"Kada je Srbija vidjela gdje je završila sa ta dva sporazuma, onda je počela da sabotira primjenu i da pravi nedjeljne prekršaje, da bi na kraju, doskorašnja predsjednica Vlade Srbije poslala pismo da se povlače iz tih sporazuma jer ne prihvataju ni nezavisnost, ni stolicu u UN za Kosovo, a ne prihvataju ni teritorijalni integritet Kosova. Praktično nas je vratila na nultu tačku, a Srbija nije dobila kaznu iz Brisela", rekao je Kurti.

Govoreći o pitanju implementacije uredbe Centralne banke Kosova, koja kaže da je jedinstvena valuta na Kosovu euro, Kurti je rekao da je Vlada spremna da pomogne gdje je to potrebno tokom implementacije.

"Ne možemo da se miješamo u plan CBK za implementaciju, niti u uredbu koja je već usvojena. Što se tiče dinara, mi smo kao Vlada Kosova izneli opcije iza kojih stojimo. Međutim, Vlada Kosova je spremna da podrži rješenje svakog faktičkog problema koji se može pojaviti", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da su se ulaganja u odbranu učetvorostručila a, prema njegovim riječima, to je urađeno zato što Kosovu preti Srbija.

Takođe, ističe da Kosovo želi u Nato.

"Odbrana na Kosovu je više nego udvostručena. Imamo više nego utrostručene investicije u oružje i municiju i više od četvorostruko povećanje obuka u inostranstvu", naglasio je.

Istakao je da su tri godine njegove vlade bile pune izazova, ali i dostignuća i u tom smislu dodao da je tokom tog perioda glavno dostignuće to što je ojačana privreda sa povećanjem od 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

To povećanje, kako je naveo, raspoređeno je kroz različite pakete.

Izrazio je zadovoljstvo onim što je Vlada postigla zajedno sa svojim ministarskim timom, poslaničkom grupom, sa državnim institucijama i agencijama koje su, kako je rekao, imale dobru saradnju sa Vladom u društveno-ekonomskom napretku i demokratiji.

Prema njegovim riječima, za ove tri godine vladavine podignut je imidž Kosova u svijetu.

"Kosovo je poraslo na 21. ili 22. mjesto po borbi protiv korupcije, slobodi medija. Kosovo je dobro na Balkanu, drugo u Evropi, treće u svetu po povećanju političkih prava i građanskih sloboda prema Freedom Housu. Naš imidž u svijetu je podignut, pasoš Kosova je ojačan i bez viza možete da idete u više od 50 zemalja, ne samo u šengenskom prostoru, već smo interno napravili transformacije koje su ili sprovedene ili su na dobrom putu da se implementiraju“, naglasio je Kurti.

Prema njegovom mišljenju, pravosudni sistem, potreba za aktivnim i energičnim tužiocima, pravednim sudijama je tačka gdje je demokratska izgradnja države na Kosovu najslabija.

Kritikovao je Ustavni sud i čak ga je pozvao da se kandiduje na izborima.

Kurti je govorio i o privredi, uz napomenu da za tri godine njegove vlade nije bilo protesta građana koji su tražili posao.

Izvor: Kosovo online/RTK