Poslanica AAK

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj ne očekuje napredak tokom nove runde dijaloga Kosova i Srbije, koju je EU zakazala za utorak, 19. marta, prenosi Teve 1.

Kadrijaj kritikuje premijera Kosova Albina Kurtija zbog, kako navodi, pogrešnog pristupa dijalogu, dodajući da je interno pitanje, kao što je Uredba CBK, postavio kao političko u dijalogu sa Srbijom.

Kadrijaj kaže da će Kurti odložiti primjenu Briselskog i Ohridskog sporazuma, jer su izbori blizu i zato što strahuje da će izgubiti podršku naroda.

"Pošto smo u četvrtoj godini, ova vlast pokušava da prolongira to pitanje, kako bi prvo izašli na izbore i dobili podršku naroda... Kašnjenje u ovom procesu je uglavnom zato što smo u izbornoj godini, a on već sa populističkim odlukama i akcijama, kao što je uredba CBK, pokušava da očuva populizam. Iz izjava većine vidite da je suverenitet proširen i na sjever Mitrovice, a sada su prihvatili potpise za smjenu albanskih gradonačelnika", kaže ona.

S druge strane, politikolog Albinot Maloku, kaže da će izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak pokušati da iskoristi sve metode da na kraju svog mandata natera stranke da sprovedu Briselski i Ohridski sporazum.

Iako je skeptičan da će biti rezultata, Maloku kritikuje kosovsku stranu što je kroz Uredbu CBK zabranila upotrebu dinara na Kosovu i zato što je ta odluka postala tema u dijalogu.

"Lajčak ima svoj dio preostalog mandata i još više će da insistira na sprovođenju normalizacije koja je prihvaćena u Briselu i Ohridu. Koristiće različite načine i metode, a sve u svrhu postizanja konkretizacije i uspjeha u njegovoj diplomatskoj karijeri", kaže Maloku.

Izvor: Kosovo Online/Teve1