O sastanku u Briselu

Politički analitičar Shkodran Ramadani smatra da je potvrda učešća predstavnika Kosova na sastanku u Briselu, gdje će se između ostalog razgovarati i o ukidanju dinara, ustupak Vlade Kosova koja je ranije tvrdila da je odluka Centralne banke o platnom prometu unutrašnje pitanje i da o njoj neće biti riječi u okviru dijaloga.

Ramadani ističe da je bez obzira i ako na sastanku u utorak ne bude rezultata, Vlada Kosova pogazila svoj stav.

"Sastanak može biti bez rezultata, ali je to ipak još jedan ustupak vlade, koja je prije nekoliko nedjelja uporno izjavljivala da neće pregovarati o pitanju dinara i da je za Kosovo to tehničko, a ne političko pitanje. Međutim, sada vidimo da proces ide drugim tokom i da će se u Briselu voditi politički dijalog glavnih pregovarača, odnosno najvišeg državnog nivoa Kosova i Srbije", rekao je Ramadani za Dukađini.

Primjećuje i da se pitanje dinara posmatra kao humanitarno pitanje.

Smatra da je vlada, potvrdom učešća na sastanku u Briselu, napravila zapravo dva ustupka.

"Prvobitno je rekla da je riječ o tehničkom pitanju koje pripada samo Centralnoj banci Kosova i državi Kosovo, kao unutrašnjoj stvari, o kojoj oni ne pregovaraju ni sa kim, tako da je ovo prvi stav koji će biti napušten sastankom u Briselu. Drugi slučaj je da bez predaje, bez izručenja, bez hapšenja Milana Radoičića, Kosovo nastavlja proces pregovora u Briselu o unutrašnjim pitanjima. Dakle, nešto za šta se govorilo da je isključivo unutrašnje pitanje Kosova, sada ponovo postaje predmet pregovora sa Srbijom", zaključio je Ramadani.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini